Как да спрем едната котка да тормози другата

две котки се бият Снимка: iStock

П ритежаването на повече от една котка може да бъде предизвикателство. Подобно на хората, котките имат своите странности и понякога една силна личност може да влезе в конфликт с друга. Разбира се, сблъсъкът на характерите е едно, но това, че една котка тормози друга, е нещо съвсем различно. В тази статия ще поговорим как да помогнете на гальовните животни да се разбират по-добре и да няма нито една котка, която да се чувства потисната от друга.

Как да разберете дали това е тормоз или игра?

две котки се биятСнимка: iStock

Как да сте сигурни, че отношенията на двете котки са-поскоро поради игра, а не тормоз? Може да е малко трудно да се определи, предвид че някои котки могат да играят твърде буйно и дори грубо, но това просто да бъде маниерът им.

Основната разлика между играта и тормоза е, че тормозът обикновено е едностранен.

Dogsandcats.bg

Котките могат да преминат от гушкане към игра-борба и обратно към гушкане, което е здравословна връзка. Играта понякога може да изглежда дори агресивна, като в нея се включва и съскане. Разликата е, че тормозената котка изглежда се страхува от другата котка.

Признаци на тормоз между две котки

Ако другата ви котка понякога е подстрекател, това може да е просто част от игра. Ако обаче едната котка винаги е агресор, вероятно става дума за тормоз. Други признаци, за които трябва да внимавате, са:

  • Хапане
  • Сплескани уши
  • Съскане
  • Драскане
  • Териториална агресия
  • Събиране на играчки

Признаци, че котката ви е тормозена, са издутата опашка и сплесканите уши, докато се бие. Силното съскане и криенето също са признаци на тормоз.

Някои от тези признаци могат да бъдат трудни за забелязване и колкото по-добре познавате навиците и темперамента на котките си, толкова по-лесно ще определите кога нещо не е наред.

две котки се биятСнимка: iStock

Ако не можете да промените тормозещите начини на котката си, най-лошият изход е, че може да се наложи да се откажете от една от котките си, защото не можете да ги държите разделени завинаги.

За съжаление, да ги държите отделно една от друга просто не е много практично, освен ако не живеете в огромна къща. Но не се притеснявайте, има много неща, които можете да направите, преди да стигнете до този етап!

1. Разделете и въведете отново

Начинът, по който запознавате котките си една с друга, е в основата на техните взаимоотношения. Дори и да са живели заедно известно време, можете да ги запознаете отново, ако преди това не са били правилно социализирани.

Започнете, като разделите котките си в различни стаи със затворена врата между тях. Използвайте нещо, което другата е докоснала, например одеяло, което има нейния аромат, и им позволете да го помиришат.

След това наблюдавайте кратките посещения между двете. Можете да прекъснете срещата и да ги върнете в съответните им стаи, ако има признаци на агресия.

2. Разделете пространствата

две котки се биятСнимка: iStock

Ако осигурите на котките си отделни купички и тоалетни, това може да намали тормоза. Наличието на отделни купички ще намали конфликтите по време на хранене, а отделните кутии за отпадъци позволяват на всяка котка да се наслаждава на пространство със своя мирис. Правилото, което трябва да спазвате, е да има по една тоалетна за всяка котка, плюс една допълнителна.

3. Бъдете щедри с времето си

Ревността е силна емоция. Ако и двете котки се чувстват обичани и могат да прекарват време с вас, вероятността да се тормозят една друга е по-малка. Опитайте се да давате на котките си равен дял от времето за игра и за гушкане.

4. Инвестирайте в играчки

две котки се биятСнимка: iStock

Ангажирането на отегчена котка е по-лесно с играчки. Инвестирайте в нещо уникално за всяка котка. Дали едната обича пъзели, докато другата ви котка се радва на играчка за дразнене на пера? Играта с играчките не само ще е от полза за вашите домашни любимци, защото те ще се чувстват специални, но и ще изгори част от натрупаната им енергия.

5. Кастриране и стерилизация

Кастрацията е един от най-добрите начини за предотвратяване на агресията при котките. Дори ако котките ви са от един и същи пол, заслужава си да ги кастрирате и двете, за да намалите агресията, която може да се прояви като „хулиганско поведение“.

6. Потърсете съвет от ветеринарен лекар

Не забравяйте, че никога не сте сами при решаването на проблемите на домашните си любимци. Вашият ветеринарен лекар е насреща, за да ви даде съвет и да предложи решения. Той дори може да ви посъветва да заведете котката си на преглед, за да се види дали има някакви медицински състояния, които биха могли да предизвикат агресия. Може да бъдете насочени към сертифициран ветеринарен бихевиолог или сертифициран специалист по поведение на животните.

Какво не трябва да правите?

две котки се биятСнимка: iStock

Избягвайте да наказвате котката си словесно или физически за агресивното поведение. Крещенето и замахването към борещите се котки води само до още по-голяма агресия.

Също така е изключително важно да не прекратявате боевете с ръка, тъй като може да се превърнете в нова мишена за агресията на котките си. Използването на одеяло, за да покриете една от котките и да прекратите боя, обикновено върши работа, а и ще ви предпази от нокти и ухапвания, когато пренесете котката в друга стая.

Отношенията между гальовните животни може да са много сложни и често е трудно да накараме две котки да се харесат. Въпреки това има много какво да направим по въпроса, за да свикнат двете животинчета едно с друго. С повече търпение, бавна созиализация, игра и внимание към всяка една от двете котки може да постигнете подобрение в техните отношения.

Виж още