Как да спрете котката да хапе глезените ви

котка и крака на собственик Снимка: iStock

З вучи ли ви познато следното - ставате сутрин от леглото и тръгвате към банята, само за да осъзнаете, че глезените ви мишена на котешка атака. Мяукащият домашен любимец се крие под леглото до момента, в който види босите ви крака да докосват пода и тогава той забива зъби или нокти в тях. Макар и тази „атака“ да има събуждащ ефект със сигурност не е приятно котката ни да се нахвърля на глезените ни, тъй като може да е доста болезнено. 

Още повече че, ако се стреснем може неволно да настъпим и нараним палавия домашен любимец. И така - как можем да се справим с котка, която изпитва такъв интерес да напада глезените ви?

Защо котките са привлечени от нашите глезени

Причината мяукащият спътник да се насочва към глезените ви е, че те са движеща се мишена и ако няма друга възможност за игра или стимулация, котката ще се съсредоточи върху това, което е налично в момента. Стремежът към плячка се задейства от обекти, движещи се през или далеч от зрителното поле на котката. Ако котката не получава адекватна стимулация и възможности за игра или адекватно обогатяване на околната среда, тогава тя ще се заеме да намери заместител. За съжаление този заместител е болезнен за членовете на човешкото семейство.

котка и крака на собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Увеличете забавлението на вашата котка

За да спрете атаките към глезена, трябва да предоставите на котката по-добър вариант и това идва под формата на възможности за игра с подходящи играчки. Ще направите това по два начина. Първо, създайте график за ежедневна интерактивна игрова терапия. Използвайте играчка тип въдица, за да можете да имитирате движенията на плячката. Този вид играчка поставя разстояние между вас и зъбите на котката, така че мъркащият приятел се учи коя е приемлива цел. Тъй като котките, които живеят навън, биха имали множество възможности да ловуват, планирайте поне две интерактивни сесии за игра на ден. Сутрин с кафето и вечер преди лягане са чудесни моменти за това.

Следващото в списъка е да увеличите забавния фактор в цялостната среда. Това ще позволи на котката да има възможности за игра, дори когато не сте вкъщи. Използвайте хранилки с пъзели, така че тя да има много шансове да „работи“ за храна. Пъзел хранилките осигуряват на котките естествено развитие на лова и наградата. Може също така да сменяте обикновените играчки на вашата котка, за да не станат скучни. Помислете и как може да направите вече наличните играчки по-атрактивни. Пухкавата топка е скучна, когато стои в кошницата за играчки, но ако я поставите в отворена хартиена торба, която е на една страна на пода, тогава ще увеличите фактора на забавлението.

Има много начини да увеличите обогатяването на средата във вашия дом, така че глезените ви вече да не са най-привлекателната цел. Използвайте въображението си и създайте домашни пъзели и играчки. Поставете котешко дърво до прозорец, използвайте картонени кутии, хартиени пликове, топки от хартия и всичко, което имате наоколо, но става за играчка и е безопасно за мяукащия домашен любимец. 

Как да се справите с атака на глезена от вашата котка

Разбрахме, че трябва да предоставим достатъчно играчки и забавления за котката у дома. Но как да се справим, когато мяукащият приятел вече ни е атакувал?

Ако котката ви е увила лапи около глезена ви и зъбите ѝ се впиват в кожата, какво е най-добре да направите? Със сигурност нещо, което не трябва да правите, е да бягате или да се отдръпвате рязко, защото това често ще доведе само до по-силно ухапване на котката. Плячката се отдалечава, така че не се дръжте като плячка, когато сте ухапани. Вместо това объркайте котката си, като леко я бутнете или бързо я разсейте с някоя играчка наблизо или каквото имате под ръка, но знаете, че ще подейства. Почукване с ноктите по някоя повърхност, хвърляне на топче салфетка, дори разтриване на пръстите на ръцете ви едни в други създава звук, който рядко остава незабелязан за котката. 

котка и крака на собственикСнимка: iStock

Това често ще я накара да отпусне хватката си, защото нито една уважаваща себе си плячка не се насочва доброволно към хищника. След като котката освободи хватката си, останете неподвижни или плавно се отдръпнете накъдето сте тръгнали и я игнорирайте. Тя скоро ще научи, че ухапването на вашите глезени води до незабавен край на забавлението и може да се насочи следващия път към играчка.

Вижте още:

Защо играта е важна за котенцата

Защо котката хапе брадичката ми

Защо котката ми ме драска, когато я галя

Виж още