Защо котката ми ме драска, когато я галя

котка драска Снимка: iStock

П онякога галенето на нашия мъркащ приятел може да е най-сладкото нещо на света, което ни действа като терапия, друг път - може да прерасне в силно драскане и дори хапане. ​Обикновено показването на ноктите на мяукащия приятел не е причина за безпокойство, но може да но може да е начин, по който мъркащият приятел иска да ви каже нещо.

Ако се научите да разчитате езика на тялото на вашата котка, това може да ви помогне да дешифрирате нейното поведение и да разберете кога иска да я галите и кога се нуждае от пространство.

Драскането и стресът

котка драскаСнимка: iStock

Котешките нокти често се сравняват с нашите нокти, но при мъркащите приятели те изпълняват много повече функции. Когато котка протегне ноктите си, особено когато е в отпуснато състояние, това може да се почувства като успокояващо разтягане на мускулите. Ако ноктите на вашата котка просто се разтягат, когато тя притисне лапите си във вас или меко одеяло, докато я галите, няма много причина да се притеснявате. Удължаването на ноктите и драскането обаче са малко по-различни поведения.

Dogsandcats.bg

Езикът на котешкото тяло и предупредителните знаци

​Най-добрият начин да разберете дали поведението на ноктите на вашата котка е отговор на удоволствие или сигнал да се отдръпнете, е да се вгледате в позицията на тялото ѝ​. Отпуснати назад уши, бързи движения на опашката и наелектризирана козина или показани остри нокти са признаци, че котката търси има нужда от пространство. Обратно - знаците на доволно поведение често включват мъркане, уши в нормална позиция или дори месене с лапи.

котка драскаСнимка: iStock

Освен това може да се случи и ухапване в даден момент по време на сесията на галене, което може да е признак на свръхстимулация или агресия, предизвикана от галенето. Това е често срещано при гальовните приятели и често сякаш котката ви захапва „от нищото“, но всъщност е имало фини признаци предварително, които може и да сте пропуснали, дори и да е изглеждало, че котката ви се е сгушила добре.

Поддържане на котката щастлива

Котките обичат да се драскат и в много отношения това прави чудеса за тяхното физическо и психическо здраве. За да намалите разрушителното драскане из дома, покрийте повърхности, които не искате да бъдат надраскани, и се уверете, че вместо това сте осигурили достатъчно подходящи места, където котката ви да драска, като стълбове за драскане, котешко дърво или постелки. „

Освен това наличието на достатъчно играчки винаги е добър начин за котката да се забавлява с предназначените за драскане и хапане предмети, а не с вашите ръце.

котка драскаСнимка: iStock

И все пак, ако гальовният приятел доста се заиграва докато го галите или пуска ноктите си достатъчно, че да ви причини болка - подрязването им е добър начин, по който да решите проблема.

В обобщение - когато гальовният приятел протегне нокти, докато го галите, най-вероятно това е знак за щастие и релаксация.​ Това е особено вярно, когато е съчетано с положителни признаци на езика на тялото, като мъркане.

Ако котката ви прави нещо повече от това просто да протегне ноктите си и започне да драска вас или близка повърхност, като одеяла или мебели, може би съчетано с предупредително ухапване, това може да е проява на предизвикана от галене свръхстимулация или просто разрушително драскане.

Вместо да се карате на котката си когато драска - спрете да я галите, когато видите, че ноктите са се показали и тя е вече не е в заспалата си поза, а е станала по-активна. За да намалите разрушителното драскане в дома, уверете се, че разполагате с много подходящи повърхности за драскане, като стълбове за драскане, така че котката ви да може да се отдаде на това естествено и необходимо котешко поведение.

Виж още