Защо котката хапе брадичката ми

котка и стопанин Снимка: iStock

В сички любители на котки знаят, че мъркащите животни, също като кучетата, могат да имат някои любопитни поведения. Ухапването на брадичката определено е едно от тях. В повечето случаи това е безболезнено за стопаните, но може да не е най-приятното нещо. Особено ако се наслаждавате на гушкане с котката си и тя неочаквано, започне да хапят брадичката ви.

Причини, поради които вашата котка може да хапе брадичката ви

Въпреки че някои мяукащи животни могат да хапят брадичките на стопанина си в знак на игра или привързаност, понякога това може да е и знак, че са стресирани или имат нужда от пространство. Наблюдаването на тънкостите на езика на тялото и поведението на вашата котка може да ви помогне да разберете дали това е нещо, за което трябва да се тревожите.

Агресия, предизвикана от галене

Агресията, предизвикана от галене, е интересно поведение, при което котка, която привидно се радва на своите стоани, но внезапно се нахвърля с удар или ухапване върху вас. Често, въпреки че може да изглежда, че този удар или ухапване идва от нищото, всъщност има фини признаци, че котката ви достига лимита си на комфорт, които може да не сте забелязали.

Не всички котки „се радват“ да бъдат галени на първо място. Фоликулите в козината на вашата котка могат да бъдат чувствителни и прекомерното галене може да стане дразнещо или дори болезнено за тях.

Dogsandcats.bg

Знак на обич

котка и стопанинСнимка: iStock

Повечето хора знаят, че мъркането и месенето с лапи са признаци на щастлива и доволна котка. Това обаче не са единственото поведение, което вашата котка ще прояви, ако ви обича.

Мъркащите животни ще се грижат един за друг в знак на обич. Това е поведение, известно като да включва облизване и хапане. Ако котката ви започне да хапе брадичката ви, особено ако е предшествано от няколко облизвания, това може да е просто начин да покаже, че се грижи за вас.

Скука или свръхстимулация

Ако сте си играли с котката си, тя може да започне да хапе брадичката ви, ако се увлече малко повече. Може да не е признак на агресия, но не е добра идея да насърчавате този груб тип поведение, ако котката ви е превъзбудена.

Други котки те може да се чувстват отегчени и този тип хаплива игра може да е начин да се забавлявате.

Признак на стрес или заболяване

Ако мъркащия домашен любимец се чувства стресиран или неразположен, той може да е по-склонен да показва признаци на агресия, включително хапане. Те може да искат да им дадете повече пространство, особено ако не се чувстват добре.

В редки случаи котката може дори да има състояние, известно като хиперестезия, при което е изключително чувствителна на допир. Мъркащите животни с хиперестезия имат фоликули, които са дори по-чувствителни от нормалното. Може да забележите, че кожата на вашата котка настръхва, докато я галите по гърба, ако е прекалено чувствителна към усещането.

Какво да направите, ако котката ви ухапе по брадичката

Ако гальовният приятел ви ухапе нежно, тогава може да ѝ позволите да покаже любовта си към вас по този начин. Ако е болезнено, агресивно или просто твърде често, тогава има редица аспекти, които трябва да се вземат предвид.

  • Не наказвайте котката си

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато мяукащият домашен любимец ви ухапе по брадичката, е никога да не го наказвате, нито да крещите, да не говорим за удряне. Ако котката ви ви ухапе от агресия, предизвикана от галене или стрес, това само ще влоши проблема.

котка и стопанинСнимка: iStock

  • Осигурете на котката си пространството, от което се нуждае

Научете се да разчитате езика на тялото на вашата котка и други сигнали, които те може да ви дават, за да ви кажат, че не искат да бъдат галени.

За разлика от кучетата, опашката, която маха бързо или рязко напред-назад, не е знак за щастие при котките. Това всъщност може да е признак на гняв, разочарование и дори свръхстимулация. Котката ви също може да премине от хубаво, отпуснато, бавно мигащо лице към напрегнато и може дори да обърне главата си, за да гледа ръката ви, докато я галите. Това са всички начини, по които вашата котка ви казва, че иска да спрете да я галите.

  • Осигурете опции за пренасочване на поведението

Осигуряването на играчки, с които вашата котка да си играе, може да им позволи по-подходящо да изразходят цялото си вълнение, ако са склонни към свръхстимулация. Хранилките с пъзели, независимо дали са направени домашно или закупени от магазин за домашни любимци, могат да осигурят на вашата котка много умствена стимулация и обогатяване.

Някои варианти за „направи си сам“ включват насърчаване на котката ви да търси храна от гранули или лакомства от чаша, тава с кубчета лед или сгъната върху тръба от тоалетна хартия. Играчките с пръчици и пера и хартиените торби с котешка билка вътре дават на вашата котка подходящ отдушник за нейните хищнически инстинкти.

Също така, ако те хапят, защото са свръхстимулирани, опитайте се да не се отдръпвате инстинктивно. Вашата развълнувана котка може да види това внезапно и бързо движение като покана за още игра!

  • Уверете се, че няма основно поведенческо или медицинско състояние

Ако мяукащия домашен любимец обикновено търси обич и сега забележимо се отдръпва или проявява признаци на агресия, когато се опитвате да я погалите, това може да е знак, че не се чувства добре. Следете за други признаци на заболяване и потърсете съвет от вашия ветеринарен лекар, ако проблемът продължава.

Ако гальовният домашен любимец проявява признаци на стрес, той може да се нуждае от повече помощ, за да се чувства комфортно в собствената си среда. Освен да им предоставите пространството, от което се нуждаят, помислете дали е имало други промени в тяхната среда или рутина, които биха могли да допринесат за поведение.

Виж още