Как да съхраняваме домашно приготвена котешка храна

хранене на котка Снимка: iStock

А ко сте фенове на домашно приготвената храна за домашни любимци и с удоволствие готвите за котката си (като разбира се не пропускате да осигурите всички необходими вещества), вероятно търсите начини как да оптимизирате процеса и да се уверите, че съхранявате гозбите правилно и безопасно.

1. Замразяване

Замразяването на вашата домашно приготвена котешка храна е най-добрият начин за дългосрочно съхранение. Може да се съхранява много дълго време и повечето храни ще замръзнат добре. Замразяването също така ви позволява да поръчвате или приготвяте домашно приготвени ястия на едро, което прави дългосрочното купуване и планиране на хранене много по-лесно. Много търговски диети са опаковани така, че да са съвместими с фризер и се доставят с лесни за следване инструкции как да ги размразите или размразите, преди да ги нахраните на вашата котка. Това прави цялостния процес много удобен.

Въпреки това, замразяването на храни не е лишено от недостатъци. Един недостатък е фактът, че отнема време за размразяването му, което означава, че трябва да планирате кога да извадите порция от фризера. Освен това замразяването и след това размразяването на месото често води до загуба на част от съдържанието на влага, което означава, че диетата, когато се сервира на вашата котка, вероятно ще предложи по-малко хидратация от прясната храна.

хранене на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Вкусът на месото може също да бъде компрометиран по време на процеса на замразяване и размразяване, което означава, че някои придирчиви котки може да не се наслаждават на храната, когато се съхранява по този начин. Освен това храна, която не е опакована и запечатана правилно, може да пострада във фризера. Такава храна не е непременно хранително компрометирана, но може да има променен вкус, което също може да възпре капризна котка.

2. Съхранение в хладилник

Концепцията е доста ясна. Той запазва храната, като понижава температурата, където се съхранява храната. Въпреки че съхраняването на храната в хладилник не е толкова дългосрочно, колкото във фризер, то е полезно в смисъл, че храната не трябва да се размразява или размразява, преди да бъде предложена на вашата котка. Освен това съдържанието на влага в храната остава по-добро, когато е охладена, отколкото когато е замразена във фризер.

3. Вакуумно запечатване

Друг начин за консервиране на храна, който не разчита на промяна на температурата, е чрез вакуумно запечатване на храни. Основната привлекателност на този метод е, че запазва влагата, соковете и вкуса на храните - важна подробност за собствениците, които имат придирчиви котки.

Освен това предлага по-дългосрочно съхранение от херметически затворените контейнери в хладилник. Вакуумно затворените храни могат да се съхраняват в хладилник за 1-2 седмици, докато храната, поставена в херметически затворен контейнер, издържа само около 3-5 дни (най-много) в хладилник. Дори когато е оставена в килера, вакуумно затворената храна издържа три до пет пъти по-дълго от храната в обикновена торба или контейнер.

Как да размразя безопасно замразена котешка храна?

Размразяването или размразяването на замразена котешка храна е много специфично и може да бъде объркващо. Единственият най-добър начин да размразите домашно приготвената котешка храна е да я поставите в хладилника за една нощ или до 2 дни, в зависимост от това колко планирате да размразите наведнъж и температурните настройки на вашия хладилник.

хранене на коткаСнимка: iStock

Можете също така да размразите храната в студена вода, оставяйки я бавно да достигне стайна температура. Този метод също е добър, защото може да го доведе до стайна температура, вместо да го държи на хладно. Като цяло може да работи по-бързо, отколкото да го поставите в хладилника, въпреки че размразяването му в хладилника може да бъде по-безопасно.

Последният метод е да го поставите в микровълновата. Това изисква да следвате препоръките на производителя за вашата микровълнова печка, тъй като различните продукти имат различни настройки и препоръки за размразяване на храна. Това гарантира, че домашно приготвената котешка храна се размразява бързо, но не прекалено бързо, за да бъде опасна.

Съхраняването на домашна котешка храна не е толкова трудно и не е много по-различно от начина, по който съхраняваме нашите храни. Като цяло, комбинация от вакуумно запечатване и метод на охлаждане (хладилник или замразяване) са най-добрите ви опции в зависимост от вида храна, която сте приготвили.

Вижте още:

Грешки при съхранението на котешка храна, които искате да избегнете

Колко дълго можем безопасно да оставим неизядената мокра котешка храна в купичката

6 съвета как да съхраняваме сухата котешка храна за по-дълго време

Виж още