Колко дълго можем безопасно да оставим неизядената мокра котешка храна в купичката

котешка храна Снимка: iStock

К отките често не изяждат пълна порция от консервираната си котешка храна наведнъж. Понякога или няма достатъчно време, или собствениците забравят да приберат неизядената част.

Кога се разваля оставената мокра храна в купата на котката

Продължителността на времето, през което можете да оставите консервираната котешка храна, зависи от стайната температура. През лятото (ако не използвате климатик), храната може да бъде годна за не повече от 20 минути. През зимата, ако нагревателят е включен или храната е в топла кухня, ще важи същото ограничение от 20 минути. Можем да приемем, че на „стандартна“ стайна температура, храната може да остане около 30 минути без да се развали.

Котенцата, на които трябва да се дават по-малки хранения по-често, вероятно ще свършат храненето си доста преди 15 минути. Хубаво е да им даваме по една лъжица храна, на малки, чести хранения, за да избегнем престоялата храна. Ако мъркащите животни я хапнат, след като е престояла - има риск от появата на стомашно-чревни проблеми.

Излагането на въздух е лошо за храната за котки

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Излагането на въздух също означава излагане на бактерии. Дръжте контейнера за съхранение на храна затворен и възможно най-херметичен, защото влагата в храната може да доведе до мухъл. Друг проблем е температурата на съхранение. Не съхранявайте храни за домашни любимци, където те са изложени на пряка слънчева светлина, тъй като като ще наруши качествата им. Повечето производители препоръчват да съхранявате гранулите и консервираните храни на хладно и сухо място. Кухненски шкафове или килер ще ви свършат чудесна работа.

Съхранение на отворена консерва в хладилник

Консервираната храна, останала в консервата, трябва да се покрие и охлади веднага след отваряне. За целта, можете да купите капачки за отворени консерви от зоомагазините. Когато стане време за следващото хранене - можете да затоплите храната за няколко секунди в микровълнова, тъй като гальовните животни не обичат студена храна.

Правилното съхранение на отворените котешки храни е ключово както за техния вкус, така и за хранителните вещества. Лошото съхранение на храната, може да я направи по-малко привлекателна и най-вече - не толкова полезна за гальовния спътник.

Вижте още:

Грешки при съхранението на котешка храна, които искате да избегнете

Колко често трябва да храня котката си

Как да предпазим котешката храна от мравки

Виж още