Котките страдат ли от тревожност при раздяла

тъжна котка Снимка: iStock

М акар че гальовните животни имат репутацията на самостоятелни, независими и пазещи силно личното си пространство, ще се изненадате да научите, че всъщност котките са истински привързани към стопаните си и могат да бъдат неспокойни, когато са оставени сами.

Всъщност, според проучване, повече от една на всеки 10 домашни котки, показва поведенчески проблеми, когато е оставена временно сама.

Как да разберем, че котката ни страда заради нашата липса и как можем да ѝ помогнем?

Признаци на тревожност при раздяла при котките

Ако мъркащият ви приятел е силно привързан към вас и често се навърта около вас, когато сте вкъщи, то най-вероятно не се чувства никак комфортно, когато го оставите сам за по-дълго от обичайните 8-9 часа, в които работите.

Dogsandcats.bg

Трябва да отбележим, че дори и котката ви да не прекарва всяка минута с вас и да изглежда доста самостоятелна в любимия си ъгъл на жилището, това не означава, че не ѝ е мъчно, когато отсъствате повече време от дома.

тъжна коткаСнимка: Pixabay

Няколко възможни признака, които показват, че гальовният приятел страда при раздяла са:

 • Уриниране или изхождане извън тоалетната. Интересно е, че най-предпочитаната алтернатива в такава ситуация на котешка тоалетна се оказва леглото на собствениците.
 • Силно мяукане.
 • Деструктивно поведение.
 • Прекомерна грижа за козината.
 • Силна привързаност към човека, който се грижи за мъркащия ви приятел, докато ви няма. Това се изразява в игри, гушкане, мяукане и търсене на всякакъв възможен контакт, във времето, когато той идва да се грижи за домашния ви любимец.
 • Прекомерно драскане – по котешкото дърво, но и предмети и мебели.
 • Криене.
 • Атакуване, съскане и „враждебно“ поведение.

Какво причинява тревожност при раздяла при котките

След като разгледахме какви могат да бъдат знаците, че гальовният ви домашен любимец страда когато ви няма, сигурно се питате – защо се случва това.

 • Наблюдава се, че женските котки са по склонни към тревожност при раздяла.
 • Живот на закрито. Това се среща при гальовни приятели, които живеят строго на закрито и не са свикнали да излизат от дома си.
 • Няма други домашни любимци в дома, с които да си играят.
 • Ранно отбиване от майката и липса на социализация с малките си братчета и сестричета.

Като цяло всякакъв вид промяна в рутината на котката, може да предизвика безпокойство. Това може да включва преместване в нов дом, но също и, ако „временният настойник“ идва в различно време да храни мъркащия ви приятел. Знаем, че в ежедневието ни е доста трудно да намерим опитен наш приятел или роднина, който да отделя време да се грижи за гальовния ни приятел, още по-трудно би било да спазва определен график.

Все пак, ако имате възможност да организирате някой, който има опит и може да посещава домашния ви любимец в едни и същи часове – това би се отразило положително на котката ви.

Как да намалим тревожността в гальовния ни спътник

тъжна коткаСнимка: Pixabay

Представяме ви няколко различни идеи, които биха могли да помогнат и да накарат котката ви да се почувства малко по-комфортно.

 • Осигурете дейности за игра

В зоомагазините можете да откриете най-различни играчки за котки. От мишки и риби за преследване, до хамаци, които да закачите за прозореца, етажерки, лабиринти, интерактивни поилки и други. Всички тези играчки са необходими, защото котките обичат да играят и да преследват. Когато гальовният домашен любимец има на разположение забавления, със сигурност ще страда една идея по-малко от вашата липса.

 • Ако отсъствате повече време – запознайте котката си с човека, който ще се грижи за нея

Погрижете се да срещнете темпераментния си приятел със своя настойник. Така котката ви ще изгради доверие в този нов човек, защото вие сте били наоколо, когато го е срещнала за пръв път.

котка и играчкаСнимка: Pixabay

 • Не давайте внимание на котката си, винаги когато тя го иска

Някои гальовни приятели търсят много внимание от собствениците си, а те от своя страна – не могат да се сдържат на сладкия котешки поглед и спират да правят каквото и да било, за да погалят котката си или да си поиграят малко с нея. По този начин учите мъркащия си приятел, че винаги откликвате на неговите молби. Това обаче не му прави добра услуга, защото той ще свикне силно с вашето присъствие и внимание, а когато отидете на почивка една седмица – котката ви силно ще страда от самота и липса на внимание.

 • Бъдете спокойни, когато напускате дома си

Макар че ни се иска да направим по-дълго сбогуване, да кажем на мъркащия си приятел, че само след няколко дни се връщаме, това поведение би могло да разстрои повече гальовното животинче. Причината е, че той ще забележи, че вие се държите по-различно, от което ще заключи, че нещо лошо се случва или, че няма да ви види скоро. Най-добре кажете „Чао!“ на котката си по същия начин, по който го правите всеки ден, когато излизате за работа или до магазина.

 • Създайте и поддържайте последователна рутина

Както сме казвали многократно – гальовните животни обичат рутината. Храненето в определен график, игрите в едно и също време, успокояват тревожните котки.

 • Можете да опитате с медикаменти

Ако мъркащият ви приятел е силно тревожен – например всеки път, когато види, че се обличате, или когато приготвяте раницата за пътешествия – можете да опитате с лекарства. В никакъв случай обаче, не предприемайте това без препоръка от ветеринарен лекар. Още повече, че съществуват различни видове добавки, които имат различно действие и трудно можете да прецените коя би била подходяща за котката ви.

 • Осиновяване на втора котка

Би било хубаво гальовният ви съквартирант да си има друг пухкав приятел, но трябва много да внимавате, защото при силно тревожни котки, това може да има обратен ефект. Винаги е препоръчително, мъркащите приятели да са на сходна възраст, така че, ако имате възрастна котка – може би осиновяването на бебе коте няма да е най-добрата идея. Потърсете мъркащ приятел, който също е улегнал и би бил по-умерен.

 • Не наказвайте котката си

В никакъв случай не наказвайте или не се карайте на гальовното си животинче, когато то прави бели, които са провокирани от тревожност. Котките обикновено не разбират защо им се караме и всъщност вместо да ги „поучим“, ние ги стряскаме и объркваме още повече.

Тревожността при раздяла при животни за съжаление е доста често срещана. Ако котката ви е много стресирана – опитайте различни подходи, за да видите какво работи при нея. Обучение, игри, похвали при добро поведение и други, но не изключвайте и възможността да поговорите с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Видове котешки играчки

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Виж още