3 начина, по които да разберем дали сме липсвали на котката си след пътуване

котка у дома Снимка: iStock

З а всеки собственик на домашен любимец ходенето на почивка съдържа една малка горчива нотка - раздялата за определено време с така обичаното животинче. Разбира се, страхотно е да се откъснете от всичко, да се отпуснете и да се впуснете в нови приключения, но също така е наистина трудно да си починете от мисълта за пухкавия мъркащ приятел и какво ли прави той в този моменти.

За съжаление не можем да се обадим на домашните си любимци, за да ги проверим как са, така че информацията която получаваме за тях ще идва от наши приятели или роднини, на които сме поверили тези грижи. Със сигурност ще чудите дали и вие липсвате на котката си толкова колкото тя на вас? Все пак, върху мяукащите животни тегне виждането, че те са самотници и се чувстват чудесно сами.

Можете много лесно да разберете дали котката ви страда без вас по няколко признака.

1. Поведение на котката когато се върнете

От една страна, може да забележите, че когато се приберете у дома, котката ви мърка и се протяга много. Със сигурност можете да направите разлика в поведението на мъркащия домашен любимец когато се прибирате след работа или при завръщане у дома след като сте отсъствали седмица. Ако наистина сте липсвали на котката си, тя със сигурност ще го демонстрира - дали ще ви се зарадва и ще започне да ви гушка и да се търка във вас много повече от обикновено, или пък ще ви гледа укорително и сърдито, с поглед който казва „Защо ме остави?“.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

2. Деструктивно поведение у дома

В случай че гальовният домашен любимец обикновено не прави твърде много бели, но когато се приберете - видите множество такива, това може да се тълкува по два начина. Не е изключено котката ви просто да е скучала и затова да се е объркала към предмети, които не е трябвало. От друга страна - тези поведения често могат да бъдат израз на някакъв стрес, като например - защото не сте били у дома твърде дълго.

3. Котката ви е стресирана

Като заговорихме за стрес - друг ясен сигнал, че мяукащият домашен любимец не е бил на върха на щастието си поради вашата липса е, че може да изглежда малко уплашен когато се приберете. Вероятно ще можете да разчетете смесица от вълнение и тревожност в очите му.

Макар че монго котки не показват ясни признаци на това, че не се чувстват добре оставени сами за дълго време, това не означава, че не са привързани към вас и не се чувстват силно дискомфортно във ваше отсъствие.

В крайна сметка всички котки се държат различно и това, което правят, когато се приберете у дома, зависи от характера им и от това как се отнасяте с тях. Някои гальовни животни ще се спуснат веднага към вас, готови за гушкане, докато други - могат да изглеждат по същия невъзмутим начин, по който по принцип.

Вижте още:

15 странни неща, в които ще се припознае всеки собственик на котка

Котките страдат ли от тревожност при раздяла

Виж още