Как да запознаем малко коте с възрастна котка

Две котки у дома Снимка: iStock

П рисъединяването на ново коте в дома е вълнуващо, но в същото време може да бъде и стресиращо, особено за по-възрастният мъркащ приятел, който живее вече от известно време с вас и вашият дом е негова територия.

Още повече, че котката ви със сигурност е свикнала да привлича цялото внимание върху себе си, а сега вие я карате да промени навиците и комфорта си в името на ново коте.

Въпреки че това е голяма промяна за вашата котка, ако направите всичко правилно дадете на двете животинчета време, те могат не само да свикнат едно с друго, но и да станат добри приятели.

1. Подгответе котката си

Започнете малко по малко да въвеждате новите котешки аксесоари - допълнителна тоалетна, играчки, котешко легло или допълнително котешко дърво, купи за храна и вода и други. Мяукащите животни са интелигентни и може би ще предусетят, че нещо ново предстои.

Dogsandcats.bg

Все пак, не правете всичко това месеци преди да вземете невото коте. Започнете няколко дни преди новото мъниче да прекрачи прага на вашия дом.

2. Дръжте двете котки отделно за известно време

котка у домаСнимка: iStock

Котките изследват света чрез миризми, така че няма по-добър начин да ги накарате да свикнат с нещо ново от това да им дадете време да свикнат с определен аромат. Осигурете пространство за всяко едно животинче в различни части на дома.

Ако се чудите дали котките ще усещат миризмите си дори и да се намират в по-раздалечени помещения - отговорът е положителен. Тези приятели имат много мощно обоняние, така че веднага ще уловят миризмите си.

След няколко дни можете да ги срещате за кратко, като бъдете подготвени, че в началото може да има съскане.

3. Използвайте лакомства

Поощрявайте търпението на възрастната котка с лакомства. След като я срещате за кратко с малкото коте - не пропускайте да я наградите и да я похвалите, ако тя се е държала спокойно. Бихте могли и да използвате играчки с коча билка, за да я успокоите или насърчите да е по-игрива след срещата.

4. Проявете търпение

Тъй като искаме всичко да е по мед и масло между нашите две котки, ние сме склонни да пришпорваме запознанството им. Въпреки че трябва да разделим котките, ако срещата им се превърне в сериозна битка, ние също трябва да им дадем достатъчно време, за да решат нещата сами.

Едно просто съскане или удар с лапа не е краят на света, така че ще измине време докато мъркащите приятели свикнат едно с друго. Това е съществена част от процеса, макар и да не ни е любима.

Естествено е процесът по запознаване на две котки (особено на различна възраст) да не мине твърде гладко. Малкото коте със сигурност ще бъде по-положително настроено и ще прояви любопитство към по-възрастния си съквартирант. Той обаче няма да бъде щастлив от появата на мъничето, защото това води до „сътресение“ в неговата територия. С много търпение, спокойствие и правилен подход - скоро двете животинчета със сигурност ще свикнат едно с друго.

Вижте още:

Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Кога и защо котките съскат

Виж още