Как действат антиоксидантите и защо са необходими на котките

котешка лапа и малина Снимка: iStock

К акто при нас хората, антиоксидантите могат действително да укрепят имунната система на мъркащите приятели, да им помогнат да се преборят с някои последици на стареенето, както и да ги предпазят от заболявания.

Нека да научим малко повече какво представляват антиоксидантите и какви точно са плюсовете за котката ви от тяхното приемане.

Как действат антиоксидантите

Когато клетките функционират нормално в тялото на гальовния ви приятел (и не само), те произвеждат увредени молекули, наречени свободни радикали. Тези свободни радикали „крадат” компоненти от други клетъчни молекули, като мазнини, или протеини, като по този начин разпространяват увреждането и в други, иначе здрави клетки.

Това увреждане продължава във верижна реакция, което води до увреждане на цели клетки, които в последствие умират. По принцип този процес е полезен, тъй като помага на тялото да унищожи клетките, които вече не са полезни за организма. Въпреки това, може да се случи увреждане на здрави клетки.

Dogsandcats.bg

Антиоксидантите помагат за предотвратяване на клетъчното увреждане, като стабилизират действието на увредените клетки или радикалите. Ако мъркащият ви приятел няма достатъчно високи нива на антиоксиданти, здравите клетки започват да се увреждат, което би могло да доведе до повишен риск от инфекции, алергии, кожни проблеми и имунни нарушения, с които той се сблъсква най-често при стареене.

Антиоксидантите са необходими за мъркащите приятели от различни възрасти. При малките, насърчават активността на имунната система. При възрастните котки, забавят клетъчните увреждания, за които споменахме, което помага за осигуряване на по-дълъг и здравословен живот.

Източници на антиоксиданти

Общите антиоксиданти, използвани в храните за домашни любимци, включват витамини А, С, Е, цинк и два вида естествени, мощни антиоксиданти - бета каротин и ликопен. Последните са естествени цветни пигменти, които се съдържат в някои плодове и зеленчуци. Те помагат на мъркащия ви приятел, както и на нас хората, да се борим с болести и инфекции.

Съществуват редица човешки храни, които са богати на тези вещества, но е препоръчително да се консултирате с ветеринарния ви лекар дали е добра идея мъркащият ви приятел да ги набавя точно чрез тях. Разбира се, в малки количества не би следвало да има никакъв проблем, ако ги давате като лакомство или позволите на котката ви да ги опита. Това са предимно горските плодове, моркови и броколи. Напомняме, че зеленчуците следва да са сготвени (най-добре сварени) без никакви подправки или добавена мазнина!

Ако искате мъркащият ви приятел да приема достатъчно антиоксиданти - най-лесно е да четете етикетите на храните, които купувате. Можете да се консултирате с ветеринарния си лекар, тъй като понякога имената им трудно се разпознават, а и той със сигурност би могъл да ви препоръча видове храни, богати на тези вещества.

Вижте още:

Могат ли котките да хапват боровинки

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Виж още