Как изглеждат космените топки, които повръщат котките

космена топка Снимка: iStock

З а новите собственици на гальовни животни може да е стряскащо, когато за първи път видят повърнатата топка с косми на пода, тъй като може да не са сигурни какво точно представлява тази пихтия. В тази статия ще изясним как се случва повръщането на космена топка, нормално ли е и трябва ли да се притеснявате.

Как изглеждат космените топки?

космена топкаСнимка: iStock

Когато косменото кълбо на котката падне на пода, е малко вероятно то изобщо да прилича на топка. По-вероятно е да прилича на слузеста тръба, в зависимост от дължината на козината на котката ви. Козината, съдържаща се в топката, може да е малко обезцветена от престояването в стомашните киселини на котката за каквото и да е време. Лесно е да се разбере защо се случва това, когато разгледаме произхода на космената топка.

Откъде идват космените топки?

Космените топки са резултат от навиците на вашата котка да се грижи за себе си.

Dogsandcats.bg

Мъркащите животни почистват козината си с помощта на езиците си. Макар че това може да ни изглежда странно, то е много ефективно, тъй като котките са едни от най-чистите животни. Въпреки това, когато вашата котка почиства козината си, тя поглъща доста от отделената козина, която попада върху езика ѝ.

Въпреки че това поведение датира още от времето, когато са еволюирали, те така и не са развили храносмилателна система, която да им позволява да усвояват козината. Обикновено козината преминава през стомашно-чревния тракт несмляна и се отделя като всяка друга храна (само че без да се смила.) В някои случаи обаче натрупването на козина може да е твърде голямо, за да премине безопасно през червата.

В повечето случаи косменото кълбо е резултат от грижите на котката и няма никакви коварни последици за здравето на вашата котка. Това важи особено за дългокосместите котки, чиято козина поради дължината си по-трудно преминава през храносмилателния тракт. Въпреки това честите космени топки могат да бъдат резултат от обсесивно-компулсивно разстройство при котките.

космена топкаСнимка: iStock

Обсесивно-компулсивно грумиране при котките

Случайните топки косми не са повод за притеснение при котките. Тъй като мъркащите приятели прекарват много голяма част от ежедневието си, като ближат козината си. При цялото това време, прекарано в грижи за козината, те със сигурност поглъщат доста от собствената си козина.

Въпреки това честите космени топки често се дължат на обсесивно-компулсивно обгрижване. Миенето на козината помага за успокояване на котките и може да се превърне в мания за тревожните котки. Тъй като разресването на козината ги кара да се чувстват сигурни и спокойни, те могат да го правят прекомерно, до степен да си причинят чести космени топки от обсесивно оформяне на козината.

Котките, които се грижат прекалено, могат да имат кожни рани, плешиви петна и други признаци на травмиране на кожата и козината от прекомерното близане.

Как да се справяме с космените топки при котките

космена топкаСнимка: iStock

Ако котката ви често често повръща космени топки, първо трябва да се уверите, че няма признаци на прекомерно разресване или заболяване, което може да е причина за появата на космените топки. Въпреки че случайните топки от козина не са повод за притеснение, котката ви не бива да да повръща повече от един или два пъти месечно. Редовното разресване на козината и диетата с високо съдържание на влага са най-добрите начини за предотвратяване на образуването на космени топки.

Котешката трева, която се продава в зоомагазините и може да си отгледате вкъщи също помага за по-плавното преминаване на космените топки през стомаха на котките.

Космените топки могат да бъдат плашещи при първата ви среща с тях (и са малко гадни!). Все пак те са неизбежна част от това да си собственик на котка. Затова познаването кога са признак за проблем е от решаващо значение за грижата за вашата котка. Ако котката ви има повече космени топки от обикновено, свържете се с ветеринарния си лекар. Той ще може да прецени по-добре дали котката ви се нуждае от медицинска помощ.

котка яде треваСнимка: iStock

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

Виж още