Как котките играят с кучета

котка и куче Снимка: iStock

Ч есто си мислим, че котките и кучетата са естествени врагове, нали? Погрешно! Много котки и кучета всъщност се радват на компанията си – те дори могат да станат приятели! Не е необичайно да видите котка и куче да се гушкат заедно или да си играят един с друг. Точно като хората, тези животни имат индивидуални характери, които могат да определят колко добре си взаимодействат помежду си. Както котките, така и кучетата съответно мяукат или лаят, карат се или се гонят наоколо.

Как да разчитаме правилно поведението на двете животни - ще разберем в тази статия!

За какво да следим в играта на котките и кучетата

  • Език на тялото на двете животни

Когато котка и куче си играят, и двете ще имат спокоен език на тялото. Очите им трябва да са отворени, а движенията леки и пъргави – без агресия и напрежение. Ако забележите, че козината на мъркащия приятел е настръхнала или ушите са назад - време е да прекратите играта, тъй като това може да показва страх или гняв.

Dogsandcats.bg

котка и кучеСнимка: iStock

  • Спокойно взаимодействие между двете животни

Котките и кучетата могат или да се редуват като инициатори на играта, или и двете да участват в една и съща дейност. Например, единият може да преследва другия из къщата или да започне игра на носене на играчка. Каквото и да решат да направят, не трябва да има физическа агресия един към друг или признаци на дискомфорт.

  • Признаци на привързаност

Един от начините да разберете дали вашите котки и кучета наистина се разбират е, ако започнат да показват признаци на привързаност, като например да се грижат едно за друго или да спят едно до друго. Ако забележите, че вашият домашен любимец се сгушва със своя котешки приятел, вместо да се крие, това е сигурен знак, че си играе добре!

  • Вокализация

Вокализацията на котки и кучета по време на игра може да варира значително, но и двете трябва да звучат спокойно и щастливо. Ако забележите, че вашият домашен любимец започва да издава пронизителни писъци или друг вид тревожен шум, време е да прекъснете игралната сесия.

  • Признаци на игра

Когато кучетата си играят, те обикновено показват типични признаци като лай, гонене и борба. Котките също могат да проявяват подобно поведение, когато играят с кучета – внимавайте да не се удрят едни други или да правят нещо, което би могло да ги нарани.

  • Признаци на страх или агресия

От друга страна, ако вашата котка или куче ръмжи, съска, щрака или удря другия домашен любимец, най-добре е незабавно да ги разделите. Това поведение може да показва, че те все още не се чувстват комфортно един с друг и се нуждаят от повече време насаме, преди да опитат да играят отново.

  • Други признаци на игрива връзка

Някои котки и кучета може дори да започнат да имитират поведението си, след като прекарат известно време заедно! Ако спят и прекарват време един до друг през целия ден, това е добър знак, че се харесват.

Как мога да накарам домашните си любимци да играят заедно

котка и кучеСнимка: iStock

Започнете, като предоставите на вашата котка и куче собствено пространство, след което бавно ги въведете в неутрална зона. Уверете се, че имат много играчки и лакомства, когато си взаимодействат, за да можете да възнаградите положителното поведение.

Важно е да запомните, че всички животни са различни, така че може да им отнеме повече време от очакваното, за да се приспособят едно към друго. Учете вашите домашни любимци от малки да не играят прекалено грубо и не забравяйте да ги наблюдавате колкото е възможно повече. Освен това не забравяйте да осигурите много играчки и лакомства за разсейване, когато си взаимодействат, за да можете да възнаградите положителното поведение. И не на последно място, никога не забравяйте важността на търпението – отнема време на домашните любимци, за да се научат да се разбират!

Какво ще стане, ако котката и кучето започнат да се бият

Ако вашите домашни любимци започнат да стават агресивни един към друг, най-добре е незабавно да ги разделите. Говорете тихо и твърдо, докато ги отстранявате от ситуацията – никога не викайте и не се карайте, тъй като това може да влоши нещата. След това работете върху укрепването на положителното поведение, когато са един около друг.

Ако изглежда, че вашите домашни любимци просто не могат да общуват мирно, може би е време да потърсите професионална помощ. Квалифициран специалист по поведението на животните може да ви даде съвет как безопасно да запознаете вашите котки и кучета едно с друго и да предложи техники, които да им помогнат да се разбират по-добре.

Ами ако моята котка и куче не се разбират?

Ако вашите домашни любимци не са съвместими, най-добре е просто да ги държите разделени. Не насилвайте времето за игра и не се опитвайте да насърчавате връзката между тях твърде бързо – оставете им време и пространство да се приспособят по свой начин.

Ами ако някой от моите домашни любимци е много срамежлив?

котка и кучеСнимка: iStock

Ако вашият домашен любимец е плах или уплашен, най-добре е бавно да ги запознаете един с друг на неутрална територия. Вземете нещата бавно и използвайте лакомства и играчки, за да им помогнете да се чувстват по-комфортно един с друг.

Какъв език на тялото показва уплашена или уплашена котка?

Ако котката се чувства уплашена или застрашена, тя обикновено показва признаци на страх, като снишаване, сплескване на уши и съскане. Може също да се опита да избяга от ситуацията, като избяга или се скрие.

Какъв език на тялото показва приятелско куче?

Дружелюбното куче обикновено изглежда спокойно и щастливо, с махаща опашка и вдигнати уши. Може също така да изглежда нетърпеливо за игра, докато се приближава към вас или друг домашен любимец.

Безопасно ли е да оставям котката и кучето сами?

Не се препоръчва да оставяте вашите домашни любимци без надзор, когато все още свикват един с друг. Ако трябва да ги оставите сами, уверете се, че няма потенциални опасности (като остри предмети или токсични вещества), които биха могли да навредят на някого от тях.

Запознаването с котки и кучета може да бъде дълъг и сложен процес. Въпреки това, с правилния подход, вашите космати приятели могат да станат спътници за цял живот! Не забравяйте да ги наблюдавате, възнаграждавайте положителното поведение и преди всичко бъдете търпеливи. С търпение и разбиране вашите домашни любимци могат да се научат да се разбират за нула време!

Виж още