Как котките избират какво да ядат

котка се храни Снимка: iStock

З а добро здраве и дълголетие мяукащите животни се нуждаят от храна, богата на протеини, малко голичество въглехидрати, мазнини и аминокиселини като таурин от висококачествен източник. От друга страна, за да задоволи вроденото котешко желание и да накара вкусовите му рецептори да са „щастливи“, храната на вашата котка трябва да отговаря на стандартите на гальовния домашен любимец.

Мяукащите животни са снабдени със специален орган, който е „отговорен“ за тяхното силно обоняние - органът на Якобсон или вомероназалният орган. Той свързва устата с носния проход  на мяукащия приятел и му позволява да усеща вкуса и мириса на храната, както и феромоните в средата.

Котките имат 30 различни рецептора в този орган и ако вече сте мислили, че котките са мистериозни, процесът, чрез който те може да вдишват аромат през езика си, изглежда като магия. Устните им леко се извиват, докато държат устата си отворена, след което търкат езика си в небцето, след което те усещат вкуса и аромата, на това което душат. Най-вероятно сте виждали това в действие поне веднъж на ден. То се нарича отговорът на Флеман и представлява гримаса, която гальовният приятел извършва, докато души и изглежда сякаш миризмата му е неприятна.

Как котките избират храната си

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ще разберете колко различни са хранителните предпочитания на отделните котки, ако живеете в домакинство с няколко. Някои от тях може да харесат консистенцията на гладък пастет, а други полудяват по яхния. Една котка може да обожава сьомга, докато друга - пилешко месо. Някои гальовни приятели ядат всичко, но повечето имат своите любими храни сред пилешко, пуешко, говеждо, сьомга, риба тон или комбинация от морски дарове. Ще разберете кой животински протеин е най-привлекателен за вашата котка, когато експериментирате с различни храни.

  • Мирис

Един от основните начини, по които котките избират храна, е тяхното невероятно обоняние. Заедно с мустаците си, мяукащите животни навигират в света чрез обонянието си. С 65 милиона обонятелни рецептори, носовете им ги насочват по отношение на храната. Подушвайки всичко преди ядене, котките естествено са привлечени от месния аромат.

  • Усещане в устата

Котките също така избират храна, която отговаря на индивидуалните им предпочитания за усещането в устата им. Как го хващат и как го усещат в устата си, зависи дали ще го изядат или ще го оставят. Някои харесват храна с мека повърхност в желе или сос, защото е по-лесна за дъвчене и преглъщане. Други може да предпочитат гранули. Ако имате котка с къса муцуна и плоска челюст, като например Персийска, помислете за специални гранули с уникална форма и размер, предназначени да ги улеснят да ги вземат с долната страна на езика.

  • Положително усещане след храносмилането

Котките избират какво да ядат въз основа на това как се чувстват след хранене. Подобно на хората, когато котките са консумирали храна, в зависимост от съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати, това се отразява на това как се чувстват, когато храната започне да се разгражда в храносмилателния процес. Ако мъркащият приятел се чувства добре след хранене - ще хареса храната и ще иска да я яде отново. Ако съотношението не е балансирано, вашата котка може да се почувства мудна или да има стомашно-чревно разстройство и ще избягва храната в бъдеще.

Хранителните нужди на котките

котка се храниСнимка: iStock

Каквато и диета да изберете да нахраните котката си, търговска или домашно приготвена, тя трябва да предложи на вашата котка правилния баланс на протеини, въглехидрати и мазнини за оптимално здраве и енергия. Аминокиселините като таурин предпазват мяукащите животни от слепота и сърдечни проблеми. Други незаменими мастни киселини гарантират, че вашата котка ще има здрава имунна система.

Оптималната диета допълнително осигурява хранене, което поддържа здрав уринарен тракт и предотвратява пародонтоза. Правилната диета ще бъде демонстрирана в лъскава козина без пърхот, светли очи и здрава кожа, както и щастливо, мъркащо поведение.

Правилен избор на диетата на вашата котка

Ако се опитвате да решите коя търговска храна е най-добра за вашата котка, прочетете внимателно списъка със съставките и изберете премиум марка, която отговаря на указанията за хранене на котки според съвета на вашия ветеринарен лекар, съдържа естествени, пълнозърнести храни и качествен протеин. Също така ще искате да сте сигурни, че храната осигурява на вашата котка баланс на въглехидрати, протеини и мазнини.

Някои хора избират да приготвят храната на котката си, вместо да я купуват. Ако обмисляте този метод, не забравяйте първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Те ще могат да ви кажат кои фактори да имате предвид предвид възрастта, здравето и диетичните нужди на вашата котка. Вашата домашно приготвена храна ще трябва да балансира въглехидрати, протеини и мазнини, точно както търговската храна, и ще трябва да съдържа месо като основна съставка.

Вижте още:

Любопитни хранителни навици на котките

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Котките могат ли да ядат риба тон

Виж още