Как котките избират с кой човек от семейството да спят

котка спи до стопанин Снимка: iStock

С ънят е от основно значение за котките, тъй като възстановява енергията им, за да се подготвят за следващия кратък изблик на преследване, тичане у дома в гонене на играчки или несъществуващи предмети, което отнема много енергия. В резултат на това домашните котки спят между 12 и 16 часа на ден и дори повече, когато пораснат.

Котките трябва да спят на тихи, уединени места в дома. За повечето гальовни животни топлината, височината, уединението и безопасността са основни характеристики на поведението на спящата котка. Чудили ли сте се как котките избират любимия си човек, при когото да се сгушат за поредната дрямка?

Как котките се привързват към стопаните си

котка спи до стопанинСнимка: iStock

Положителният опит по време на ранна социализация чрез ежедневни взаимодействия в детството ще проправи пътя към формирането на тясна връзка с конкретен човек.

Dogsandcats.bg

Според изследване, публикувано в Current Biology Journal, някои котки създават силна емоционална привързаност към хората, които се грижат за тях, като тези, които развиват кучетата и децата. Повечето котки зависят от собственика си за сигурност, когато са под стрес или в нова среда.

Темпераментът, здравословното състояние и домашната среда на вашата котка, заедно с вашата личност, играят основна роля за формирането на дълбоки връзки с вашата котка.

Когато една котка е привързана към техния човек, тя е склонна да следва своя спътник от стая в стая. Тя също така ще търси вниманието на собственика като се приближава или мяука. Триенето на крака, блъскането на главата, мъркането и подремването върху вас са признаци, че вие сте техният любим човек.

Как котките избират любимия си човек, с когото да спят?

котка спи до стопанинСнимка: iStock

Има няколко различни причини за това как котките избират конкретни хора, с които да подремват; нека ги разгледаме подробно.

  • „Основният“ собственик

Много котки гравитират към дрямка с „основния“ си стопанин, който е осиновил животинчето и е главният човек, който се грижи за мяукащия приятел.

  • Човекът, който предлага защита

Безопасността и сигурността са от първостепенно значение за котките, тъй като в дивата природа те са едновременно хищници и плячка. Мъркащият приятел ще избере да подремне високо на леглото с човека, с когото се чувства най-защитена.

  • Човекът, към когото котката е най-силно привързана

Може да не е ясна причината, поради която котката ви харесва най-много един член на семейството и иска да бъде постоянно с него, въпреки че всички я даряват с любов и грижи. Просто явно мъркащият приятел си има своите предпочитания и причини, които са известни (или пък не) само на него.

  • Стопанинът, който осигурява топлина

Топлината е жизненоважна, тъй като новородените котенца губят топлина много бързо. Майката използва топлината на тялото си, за да поддържа мъничетата топли, докато котенцата редовно се скупчват едно в друго, за да регулират телесната си температура, докато пораснат изминат няколко седмици и могат сами да регулират температурата си.

котка спи до стопанинСнимка: iStock

По същия начин вашата възрастна котка ще търси човека, с когото може да легне или да се сгуши, който ще произведе най-голяма телесна топлина и сигурност. Спането до вас, между краката ви или до главата ви е сигурен начин за генериране на директна топлина.

  • Спътникът, който мирише познато

Котешките са изследователски животни, които използват обонянието си, за да получат информация за средата. Тъй като котките могат да разпознават хората по миризмата им, те може да искат да потъркат лицето си и да заспят до познат човек, за да поддържат социалното сближаване и да маркират своята територия.

  • Стопанинът, който осигурява спокойствие на котката по време на пристъпи на безпокойство

котка спи до стопанинСнимка: iStock

Силно разстроена или объркана котка може да избере да си почине или да спи до стопанинът, който я утешава по време на пристъпи на безпокойство чрез нежно галене и докосване.

Подобно на хората, котките предпочитат да дремят с човека, който ги кара да се чувстват обичани, топли и сигурни.

Ако вие сте любимият човек на котката и тя винаги спи при вас - чувствайте се поласкани!

Виж още