Как котките оцеляват при падане отвисоко

котка във въздуха Снимка: iStock

О т десетилетия котките удивляват хората с необяснимото си умение да оцеляват при падания от голяма височина. Същестуват безброй митични истории по цял свят на гальовни животни, паднали от прозореца на дома си, но оцеляли като по чудо с леки наранявания.

Хората със сигурност не биха могли да оцелеят при падане от такава височина, така че каква е тайната на котките?

Как котките могат да оцелеят при падане от голяма височина

Гальовните животни в дивата природа често прекарват много време по дърветата. Може да се очаква, че всяко животно, което прекарва толкова много нависоко, от време на време ще пада от някой клон. За щастие природата е дарила мъркащите приятели с невероятната способност да оцеляват при такива потенциално опасни падания.

котка във въздухаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато котките падат отвисоко, те усукват тялото си, за да се заемат подходящата позиция за приземяване. Този рефлекс е вродена способност на котките да се ориентират по време на падане, за да могат да се приземят на крака. В съчетание с липсата на ключица, гъвкавите гръбначни кости и силните задни крака на котките, този рефлекс е идеална рецепта за намаляване на последствията от падане от високо.

Каква обаче е научната основа на тази способност за оцеляване?

Крайната скорост се отнася до скоростта, при която свободно падащ обект среща същото съпротивление на вятъра, както и гравитационното привличане. Това е скоростта, при която ускорението спира. Котките достигат тази скорост при около 90 км в час или при около пет етажа свободно падане. От друга страна, хората няма да достигнат тази скорост толкова бързо. Още повече, че физически не сме надарени с пластичността на котките, за да можем се завъртим във въздуха, а след това костите ни да издържат на падането, когато срещнем земята.

Котките могат да разберат кога тялото им се ускорява и са наясно кога скоростта спира да се увеличава. Това им позволява да позволят на тялото си да се отпусне в подготовка за приземяване.

Друг фактор, допринасящ за способността на котките да оцелеят при падане, е, че те могат да разгънат краката си, за да създадат ефект на парашут. Това увеличава площта на повърхността им и спомага за увеличаване на съпротивлението и намаляването донякъде на скоростта при падане. Когато котките най-накрая се приземят, техните дълги и мускулести крака действат като амортисьори.

Какви наранявания получават котките при падане от височина

котка във въздухаСнимка: iStock

Наблюдава се, че гальовните животни са склонни да получат наранявания при падане от повече от два етажа. Най-често срещаните видове наранявания, които котката получава след такова падане, включват:

  • Счупени кости
  • Наранявания на краката
  • Наранявания на ставите
  • Наранявания на сухожилията
  • Вътрешни наранявания

В проучване от 1987 г. са изследвани 132 котки, диагностицирани с нараняване, поради падане от високи етажи. Деветдесет процента от изследваните котки са имали някаква гръдна травма, 57 % са имали лицеви травми, 39 % са имали фрактури на крайниците, а 24 % са изпаднали в шок. От 132-те изследвани котки 90 % са оцелели след падането, а 30 % не са имали нужда от никакво лечение.

По-шокиращо от това е, че проучванията показват, че котките, които падат от височина под шест етажа, обикновено получават по-тежки травми от тези, които падат от височина над шест етажа. Според една от теориите това се дължи на факта, че котките достигат крайната скорост, когато паднат от пет етажа и тогава телата им се отпускат, което осигурява по-добро разпределение на силата на удара. Когато котките падат от височина от два до седем етажа, те нямат достатъчно време да достигнат крайната скорост и да се подготвят за приземяване с краката напред.

Как да предпазим домашната котка

Ако живеете във висока сграда, трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите падането на вашия домашен любимец.

Най-лесният начин да предпазите котката си е да я държите на закрито или да помислите за инвестиция в изцяло покрито заграждение за вашата тераса и прозорци. Обикновените комарници няма да свършат работа, защото коткит елесно ги разкъсват. Все пак, не са лош вариант, стига вие да сте наоколо, за да наблюдавате мъркащия си приятел и да го учите, че не бива да ги докосва.

котка във въздухаСнимка: iStock

Най-сигуриният метод си остава здравата телена мрежа, която би предпазила напълно мъркащия ви приятел, дори и да се катери по нея (стига да е закрепена достатъчно здраво).

Котките може и да са грациозни домашни любимци и действително умеят да лъжат гравитацията. Макар че могат да преживеят зашеметяващо високи падания, това не означава, че всяко падане ще има щастлив изход. Затова е във ваш интерес, особено ако живеете в апартамент или жилищна сграда, да държите котето си вътре, за да не изпробва крайната си скорост.

Вижте още:

Защо котките ги е страх да слизат от дървета

Колко високо могат да скачат котките

Какво се крие зад елегантната походка на котките

Виж още