Какво се крие зад елегантната походка на котките

котка ходи Снимка: iStock

Х ората нямаме кой знае какви чуденки как трябва да ходим, защото има един начин, по който да го правим. Имаме два крата и трябва да поставим единия пред другия. Животните обаче имат четири, което всъщност им дава избор да маневрират и да имат „избор“ как да ходят, колкото и смешно да звучи.

Някои животни, като котки, камили и жирафи, ходят с два десни и два леви крака, като два крака се движат едновременно. Как точно се движат мяукащите животни, ще научим сега!

Котешка походка

Мяукащите животни вървят с четири „удара”, което означава, че всяка лапа докосва земята в определен момент. Изследователите наричат това „походка с четири удара”, защото всеки крак се вдига и спуска съм земята в различен момент. Няма конкретен крак, който обикновено започва движението, това е индивидуално за всяко коте както то се чувства удобно да ходи.

При ходене гальовните животни движат краката си диагонално, което означава, че те започват с един от предните крака последван от противоположния заден крак, които се движат в унисон. Когато котка ходи в сняг, плясък или място, на което може да остави следи, се забелязва че задните крака стъпват точно на мястото, на които са стъпили предните лапи.

Dogsandcats.bg

Тръс и бягане при котките

котка тичаСнимка: iStock

Тръсът е походка с два удара, като котката се движи бързо, за да стигне от едно място на друго. Диагонално противоположните лапи докосват земята едновременно.

Галопът не е съвсем бягане, но е по-бърз от тръс. Това е походка с три удара, като поне една лапа винаги е в контакт със земята. Бягането е най-бързата походка. В някои фази на бягане може изобщо да няма лапи, които да докосват земята. При пълно бягане задните крака изтласкват тялото напред, четирите крака едновременно са във въздуха. Това се случва за част от секундата, но единият преден крак се приземява точно преди другите и когато задните крака се докоснат, тялото отново се изтласква напред.

Мускулатура на котките

Мяукащите приятели могат да движат предните си крака в почти всяка посока, както добре знаем и ги виждаме например когато се почистват с вдигнат един крак във въздуха със завидна лекота.

Докато човек има 206 кости в цялото си тяло, котката има повече - около 230 кости, а мускулите са 517, което обаче е по-малко от човешкото тяло.

Голяма част от тези мускули служат за скачане и бягане, а всички знаем колко добре се справят мяукащите животни в това. Една котка може да надскочи до 9 пъти собствения си ръст!

Развитие при малките котета

малко коте в кутияСнимка: iStock

Ако някога сте имали удоволствието да гледате как малки котета се опитват да излязат от кутията си, може би знаете, че след като котето е в състояние да поддържа цялото си телесно тегло, то започва да се променя много.

Котенцата ще започнат да се приближават към хората на когато навършат около 18 дни, някои дори могат и по-рано. Те могат да тичат до края на третата или четвъртата седмица от живота си.

Котенцата ще искат да започнат да се катерят от гнездото си или кутията, в която живеят с майка си средно когато навършат един месец. В рамките на по-малко от седмица от този първи опит за „бягство“, малките ще искат да бъдат извън кутията в много голяма част от времето. Изкачването от кутията също зависи от развитието на ноктите им.

През първите седмици мъничетата не могат да прибират ноктите си, но когато навършат около три седмици мускулите им се развиват и работят.

Котките не са създадени за разходка на дълги разстояния

Изследователи са стигнали до заключението, че гальовните животни не са създадени, за да ходят. Сравнение с кучетата, котките не се справят добре, ако трябва да ходят на дълги разстояния, още повече че ако трябва да го правят - те няма само да ходят, а ще използват набор от движения.

Мяукащите приятели са много по-добри в бягане на къси разстояния и скачане. Ако за тях нещо изглежда недостижимо, може да е по-вероятно да легнат да поспят, за да си починат и след като се събудят - да видят дали имат енергия за това.

Освен характера на тези непредмидими животни, тяхната природа и анатомия са също много любопитна тема, върху която изследователи все още търсят отговори.

Вижте още:

Колко бързи са котките

Колко високо могат да скачат котките

Виж още