Как котките „просто знаят“ как да използват тоалетната си?

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

П овечето котенца изглежда просто вродено знаят как да използват тоалетната си и обикновено изискват минимално обучение.

Всички знаем, че котките са невероятни същества и доста интелигентни, но все пак каква е мистерията около бързото им учене да ходят до тоалетна - ще научим сега!

Природа или възпитание?

Докато навършат около 4 седмици, котенцата трябва да бъдат стимулирани от майките си да уринират и да се изхождат. След тази възраст те започват да ходят самостоятелно и може да им бъде предложена тоалетна.

Широко разпространено е мнението, че котенцата се научават да използват тоалетна,  като гледат майките си, но дори и котенцата, които израстват без майка или поради някаква причина са отделени твърде рано от нея често почти не се нуждаят от обучение. Поради тази причина се предполага, че предполага, че естествените инстинкти също играят роля.

Dogsandcats.bg

Дивото потекло на котките

За да разберем откъде идва този очевиден инстинкт за използване на тоалетната, трябва да се поровим в произхода на нашите любими котешки другари. Домашните котки (Felis catus) са част от семейство Felidae, което включва 37 признати вида, за които се смята, че са еволюирали от общ прародител в Азия преди 10 до 12 милиона години.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Семейство Felidae също включва големи котки като лъвове, тигри, гепарди и няколко вида диви котки. ДНК проби от домашни котки по целия свят са почти идентични с ДНК на африканската дива котка (Felis sylvestris lybica), която все още живее в Азия и Северна Африка днес. Нашите домашни котки също споделят над 95% от своята ДНК с тигрите!

Има доказателства за котки, живеещи заедно с хора, датиращи от преди повече от 10 000 години. Смята се, че дивите котки са започнали да ловуват гризачи в складовете за зърно на ранните човешки селища, преди постепенно да станат по-укротени и в крайна сметка да влязат в домовете ни в много по-ново време.

С изключение на някои от родословните породи, котките не са претърпели големи промени по време на опитомяването си и така все още запазват много прилики със своите предшественици на диви котки, всъщност домашните котки все още могат да се чифтосват с африкански диви котки и да произвеждат плодовито потомство.

Естествени инстинкти на котките

Големите диви котки често заравят изпражненията на територията си, за да не привличат вниманието към себе си, но ги оставят открити, за да маркират краищата на територията като сигнал за другите котки (урината и изпражненията съдържат феромони, които са химикали, които котките използват като сигнали и комуникация). По-малки, по-слаби и покорните диви котки заравят изпражненията си, така че тяхното присъствие да не е толкова предизвикателно за по-големите представители.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Всички котки са естествено привлечени от пясък или място, на което имат възможност да заровят отпадъците си. Котките, с които споделяме къщите си, са много тясно свързани с дивите котки и затова споделят тези инстинкти за тоалетна.

В къщите ни котешката тоалетна обикновено осигурява единственото подходящо място, където те да изпълнят инстинктивното си желание да копаят и да покриват телесните си отпадъци. Понякога големи саксии с мека почва могат също да се използват от котки за същата цел, така че внимавайте за това, ако имате такива!

Помислете дали да не поставите саксиите на недостъпно място или да покриете почвата с камъни.

Все пак котенцата имат нужда от малко помощ

Въпреки естествените си инстинкти, котките и котенцата все пак може да се нуждаят от малко помощ при намирането и използването на тоалетната, когато за първи път се преместят във вашия дом. Повечето котки ще се научат да използват тоалетната си в рамките на няколко дни или седмици.

Когато учите малко коте да използва тоалетна, трябва да го наблюдавате за моментите, в които то сякаш я търси - душене и драскане по земята, мяукане, ходене зад дивана или търсене на уединено място. Обикновено това поведение се появява след хранене, пиене на вода или сън. Внимателно го поставете в тоалетната.

Почерпете котката си и я похвалете, когато използва тоалетната си и никога не я наказвайте, ако сгреши! Почистете местата, които е изцапала с ензимен препарат и пподължете да насърчавате котката си да използва тоалетната си.

Избягвайте продукти, съдържащи амоняк, тъй като те миришат на урина за котките и може да ги насърчат да продължат да използват същото място като своя тоалетна.

Повечето котешки стопани ще открият, че обучението на котката им е лесен процес. Нашите домашни котки са много подобни на своите диви предци и споделят естествените си инстинкти да заравят отпадъците си.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Тъй като тоалетните обикновено осигуряват единственото подходящо място в домовете ни, за да могат да изпълняват това естествено котешко поведение, повечето котки с радост ще използват тоалетната си, след като им бъде показана.

Да се уверим, че тоалетните са с подходящ размер, позиционирани и поддържани чисти са само някои от начините, по които можем да използваме тези естествени инстинкти, за да направим процеса на обучение възможно най-лесен.

Ако котките не използват тоалетната и внезапно спрат да използват такава, от която преди са били доволни, трябва да имате предвид няколко фактора (големина на тоалетната, вид постелка, местоположение на тоалетната), включително възможността за заболяване, което трябва да бъде проверено от вашия ветеринарен лекар.

Виж още