Как котките се извиняват на своите хора?

котка и стопанин Снимка: iStock

К отките се смятат за мистериозни, независими и сдържани, когато общуват със своите стопани. Това е така, защото мъркащите животни са добри в прикриването на емоциите си и като цяло не са толкова изразителни или вокални, ако ги сравняваме с кучетата. Не че котките не общуват с хората си, но те имат своя невербална комуникация, която често остава неразбрана от стопаните.

Много учени смятат, че котките са много по-сложни, отколкото предполагаме. Мъркащите животни комуникират своите чувства и емоции, просто понякога остават неразбрани от хората си, тъй като не умеем да разчитаме правилно поведенията им.

В този ред на мисли, ако някой ви попита дали котката ви се извинява, най-вероятно ще отговорите с „Не“. Но както споменахме по-рано, нещата не са толкова прости, колкото си мислим и може и да се е случвало котката ви да се извинява без да сте си дали сметка за това.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни се извиняват, но не по начина, по който очакваме. Те имат свой начин да се извинят. Нека се опитаме да разберем този вълнуващ аспект на нашите мистериозни котешки приятели.

Чувстват ли котките вина и могат ли да се извиняват?

Котките натурално нямат концепцията за правилно и грешно, така че не можем да ги попитаме дали изпитват вина, а и да можехме - те няма да могат да ни отговорят.  Освен това чувството за вина е сложно чувство, което не можем да очакваме от котките. Има много неща (като надраскване на мебелите, игра с чаршафите ни, катерене по плота и т.н.) са лоши действия за нас, но естествени и напълно нормални за една котка.

Въпреки че котките не изпитват съжаление по същия начин, по който го правят хората, те развиват силна емоционална връзка със своите човешки приятели и се грижат за тях. Инстинктивно котките се опитват да направят хората си щастливи. Котките могат да разпознаят промените в настроението на хората си по тона, поведението и изражението на лицето.

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато направят нещо лошо, промяна в изражението на лицето и тона ви ще ги накара да разберат, че това действие ви е разстроило (въпреки че може да не разбират защо е грешно).

Така че всеки път, когато почувстват, че техните хора са разстроени или ядосани, те правят определени неща, за да възстановят настроението на своя човек или да го направят щастлив. Можете да го приемете като котешка версия на извинение.

Как котките се извиняват на своите хора?

Ако котката ви направи нещо нередно и вие ѝ се скарате (или изразите гнева си с изражението на лицето), първата реакция на котката ви ще бъде да избяга и да се скрие. Понякога котките могат да седнат на висок рафт или на известно разстояние и да започнат да се взират във вас.

Много котешки стопани тълкуват погрешно това като котешко неподчинение или надменност, сякаш котката казва, че не я интересува какво се е случило. Според специалистите по котешкото поведение обаче това не е така. По-вероятно е вашият котешки спътник да се опитва да оцени ситуацията от високото място и да прецени дали е в безопасност или не.

След като ситуацията се успокои, ще забележите „извинително“ поведение. Въпреки че всяка котка има различен характер, повечето гальовни животни ще направят някои действия, за да покажат своята привързаност и любов, за да подобрят настроението ви и да ви развеселят.

Нямаме друг избор, освен да се съгласим с мнението на експертите, защото нашите котешки приятели са сложни, когато става въпрос за общуване или изразяване на емоциите си. Някои жестове, които повечето котки обикновено показват, за да се извинят, могат да бъдат:

котка и стопанинСнимка: iStock

  • Започва да ви следва навсякъде
  • Блъска главата си във вас и предметите около вас
  • Мъркане
  • Бавно мигащи очи
  • Облизване
  • Мяукане
  • „Молба“ за гушкане и галене

Чувството за вина или разкаяние е сложно, което не се среща при котките. Гальовните животни обаче развиват силна емоционална привързаност към своите собственици. Те могат да усетят промените в човешкото поведение, тон и изражение на лицето, когато направят нещо нередно. Тъй като те обичат своите хора, те се опитват да се „реваншират“ на хората си или да ги направят щастливи, като показват любов и привързаност. Според експерти подобно котешко поведение може да се тълкува като акт на извинение.

Виж още