Как котките създават групов аромат

котки душат Снимка: iStock

М иризмата играе огромна роля в живота на котката. Мъркащите животни имат около 200 милиона рецептори за мирис в ноздрите си, а хората - само около 5 милиона. Дори не можем да си представим колко аромати липсват на нашия нос.

Възможностите на вашата котка за маркиране и откриване на миризма винаги работят.

Среда, заобиколена от познати аромати, е много утешителна за мяукащите животни и е важно средство за идентификация.

Dogsandcats.bg

Миризмата също се използва от котките, за да се идентифицират една друга. Когато две котки не се познават, тяхната способност за откриване на миризма предоставя ценна информация за гальовното животно, което е оставило аромата. Маркировката за миризма ще даде на „надушващия“ информация като пол, репродуктивен статус и възраст на котката. Това е котешката версия на оставянето на визитка.

котки душатСнимка: iStock

Ароматът в среда с множество котки включва комфорта от създаването на групов аромат. Ако имате две или повече гальовни животни у дома, вероятно сте забелязали как те създават групов аромат - като се търкат една в друга. Вие дори сте част от това, когато вашите котки се търкат във вас. Освен че е знак на обич това е и начин за създаване на общ аромат. В случай на котки, които не са толкова приятелски настроени една към друга, груповото обозначаване на аромата поддържа нещата мирни.

Заплахи за котешкия групов аромат

Ако някога сте завели една котка във ветеринарната клиника, докато другите са останали вкъщи, може да сте станали свидетели на враждебност от страна на тези котки, когато мъркащият пациент се е върнал у дома. Котката, която се връща от ветеринарната клиника, мирише много заплашително. Вместо просто да се разпознават една друга по зрение, котките, ориентирани към аромата, реагират на възприетата заплаха, като показват агресия и страх към завръщащата се котка. Едва когато тази този мъркащ приятел има време да се измие и отново да поеме познатите аромати на дома, нейните котешки другари започват да се отпускат.

Актът на създаване и поддържане на този групов аромат осигурява комфорт, но също така помага за оцеляването във външна котешка колония.

Как котките създават групов аромат

За много котки добавянето на нещо чуждо в околната среда, като нов стол, нов килим или ново легло, може да създаде оживена нужда да маркират обекта, който носи тази непозната миризма. За много мъркащи животни маркирането е ограничено до търкане на лицето в съответния предмет, но ако котката се почувства застрашена от странната нова миризма в нейната територия, тя може дори да прибегне до маркиране с урина.

За да улесните живота на вашата котка, особено ако знаете, че тя има проблеми с непознати миризми на територията си, можете предварително да „ароматизирате“ предмети, когато за първи път ги внесете в дома. Поставете чорап на ръката си и внимателно разтрийте котката си около устата, за да съберете малко лицеви феромони и след това разтрийте чорапа върху новия предмет.

котки душатСнимка: iStock

Ако имате повече от една котка, използвайте чист чорап за всяка една. Не търкайте една котка със същия чорап, който сте използвали за друга котка. Ако обектът е много голям, като например диван, натъркайте ъглите с чорапите с ароматна „примамка“ и след това покрийте дивана с чаршаф или кърпа, която сте използвали. Това ще позволи някои от познатите домашни аромати да попаднат върху дивана.

Други видове котешки аромати - маркиране с урина

Хубавото на маркирането чрез търкане на лицето или триене на хълбоците е, че ароматът е неразпознаваем от хората. Мъркащите животни могат да уловят всеки нюанс на аромата, оставен от всяка котка, но за щастие те не стигат до нашите носове. Разбира се, когато гальовните животни маркират миризмата с помощта на урина – това е съвсем друга история и аромат, който усещаме прекрасно. Когато котката започне да маркира с урина, а не да търка лицето си - това може да е знак за вас, че нещата в околната среда и дома не са спокойни и мирни.

Маркирането с урина е високоинтензивна форма на маркиране. Това показва, че мъркащият приятел може да се почувства застрашен или трябва да се успокои сам, като създаде много очевиден познат аромат. Може да ви се случи да забележите вашата домашна котка да маркира с урина близо до прозореца, тъй като е видяла улична котка навън.

Мъркащият домашен любимец да маркира с урина и когато осиновите второ коте или друг домашен любимец. Има много причини (освен разгонване), поради които една котка може да маркира с урина и, за да спрете това поведение трябва да разберете какво отключва това действие на вашия домашен любимец.

Котките имат специално оборудване

котки душатСнимка: iStock

Котките имат специален орган, известен като орган на Якобсон или вомероназален орган, който съдържа канали, които водят до устата и носа. Това специално оборудване по същество функционира като „анализатор“. Използва се предимно за анализиране на феромони (химикали за аромат) от други котки, особено тези, открити в урината.

Когато запознаваме една котка с друга - в никакъв случай не бива да натрапваме ароматите им

Съществува мит, който гласи, че можем да сближим две котки, когато смесим техните аромати. Например да ги срешим с една и съща четка или да ги разтрием една след друга в една и съща кърпа. В резултат на което те започват да усещат аромата на другото животно върху себе си и могат да се сближат по-бързо.

Всъщност, това е изклчително грешен и силно стресиращ подход. Когато „сложите“ миризмата на една котка върху друга, вие отказвате на тази котка възможността тя да се измъкне от моризмата. Важно и много основно правило когато обучаваме или се опитваме да направим нещо с нашия домашен любимец е да не го притискаме и да му дадем избор как да реагира.

Ако мъркащият приятел смята, че няма способността да избяга от миризмата, това може да ескалира агресията и вероятно ще попречи на процеса на запознаване на двете животинчета. Представете си го все едно сте в парфюмерия и вместо да тествате различни парфюми върху предоставените за това хартиени ленти, вие пръскате няколко парфюма върху кожата си. Със сигурност ще има миризма, която не ви е никак приятна, но тя няма да се махне, ако не измиете старателно ръцете си.

котка душиСнимка: iStock

Ето защо трябва да подходим внимателно когато запознаваме две мъркащи животни едно с друго и да им оставим необходимото пространство да се подушат едно друго и постепенно да свикнат с миризмите си. Дори и да се наложи да живеят в различни части на жилището ви известно време.

Мяукащите животни имат много чувствителен нос и в заобикалящата среда има толкова много аромати. Имайте предвид колко инвазивни могат да бъдат определени аромати, като силно ароматизирана постелка за тоалетна, освежители за стая, домакински почистващи препарати, парфюми и т.н. Също така е важно да поддържате тоалетната чиста поради изключително чувствителния нос на вашата котка. Малките неща, които правите (или не правите), могат да имат голям ефект върху сладкия, но много чувствителен малък нос на вашата котка и съответно върху нейното поведение.

Виж още