Как начинът на хранене може да промени живота на вашата котка

котка се храни Снимка: iStock

В сички сме напълно наясно, че нашите котки обичат рутината, особено когато става дума хранене. Но замисляли ли сте се как храните котката си? Два пъти на ден или един път? Просто поставяте храната в купата и си тръгвате? Храните ли котките си една до друга, ако имате няколко котки?

Може би ще се изненадате, но е важно не само с какъв вид храна храним котката си, но и как я храним, тъй като това може да повлияе на нейното здраве, щастие и благополучие? С няколко прости промени в режима на хранене на вашата котка можете да ѝ осигурите умствена и физическа стимулация и евентуално да намалите нивата на стрес или тревожност.

Как се хранят котките в дивата природа срещу как ние храним котките у дома?

котка се храниСнимка: iStock

В дивата природа котките са самотни хищници. Това означава, че предпочитат да ловуват и да се хранят сами. Те ловуват и убиват дребна плячка няколко пъти на ден, за да могат да консумират достатъчно калории, за да задоволят основните си нужди. Този стил на ловуване поддържа котката психически стимулирана през целия ден, но също така допринася за по-голямата част от физическата им активност.

Dogsandcats.bg

Домашните котки разчитат единствено на стопаните си да ги хранят. Повечето собственици хранят котка с голяма порция храна два пъти на ден, като поставят храната в купа, за да може котката лесно да яде. Домашните мяукащи животни не трябва да ловуват или търсят храната си, така че тези естествени хранителни навици не се спазват. Освен това повечето котки в домакинство с няколко котки се хранят близо или една до друга, което не е естествено за тях и може да причини високи нива на стрес. Тези фактори от начина, по който се храни котката на закрито, могат да я накарат да има поведенчески проблеми, като хранителна агресия, или може да страда от стрес и безпокойство, без да си давате сметка.

Как може да подобрите времето за хранене на вашата котка?

котка се храниСнимка: iStock

За да започнете да променяте режима на хранене на вашата котка, можете да започнете с опит да имитирате естественото им поведение на лов колкото е възможно повече.

  • Започнете да давате по-малки, по-чести хранения през деня, вместо 1 или 2 по-големи хранения.
  • Преди да нахраните котката си опитайте се да поиграете с нея си за няколко минути. Това ще ги симулира на лов и след игра те ще ядат храната си, както биха плячка. Най-вероятно след това котката ви ще е готова за заслужена дрямка.
  • Може да купите пъзели за хранене или да поставяте храната в различни купички в дома. Това може да направи храненето по-интересно.

Време за хранене в домакинство с много котки

Както беше посочено по-горе, повечето котки в домакинство с няколко котки обикновено се хранят всички заедно и дори споделят купи с храна. Споделянето на храна, камо ли от една и съща купа, не е естествено за котката и може да доведе до стресови ситуации. Важно е да се уверите, че всяка котка в къщата се чувства сигурна и защитена по време на хранене, за да избегнете стрес и поведенчески проблеми.

котка се храниСнимка: iStock

  • Създайте няколко места за хранене в целия дом.
  • Имайте предвид физическата способност на всяка котка, когато планирате местата за хранене. Можете да включите котешко дърво или рафт като място за хранене, особено за по-млади котки или такива без физически заболявания. Или, ако имате възрастна котка, може би просто тихо място зад ъгъла от другите котки или в картонена кутия на пода.
  • Използвайте пространството, в което вашата котка се чувства най-комфортно. Повечето котки обикновено имат любимо място в дома, където са спокойни и отпуснати, така че използвайте това в своя полза, когато планирате места за хранене.

Как можете да направите времето за хранене по-предизвикателно?

И накрая, важно е да включите умствена и физическа стимулация към времето за хранене. Това ще помогне на вашата котка да бъде щастлива, заета и ще намали стреса и безпокойството. Бъдете креативни с начина, по който давате храната на вашите котки и дори можете да я сменяте всеки ден или през ден.

котка се храниСнимка: iStock

  • Хранилки пъзели. Ако котката ви никога не е яла от хранилка за пъзели, би било най-добре да започнете с лесна, за да не накарате котката си да се разочарова. На пазара има разнообразие от хранилки под формата на пъзели, от които да избирате и би било най-добре да имате няколко под ръка, за да редувате на всеки няколко хранения.
  • Търсене на храна. Разпръснете сухата храна на котката си по пода или я скрийте на различни места в дома си. Това ще помогне на вашата котка да имитира умения и поведение за търсене на храна и също така да включи физическа активност в деня си.

Чрез въвеждането на някои от тези нови идеи в режима на хранене на вашата котка, вие създавате по-естествен начин за хранене на вашата котка, който ще има само положителни ползи за нейното благополучие.

котка се храниСнимка: iStock

Виж още