Как се получава различния цвят на котенца от едно котило

котка козина Снимка: iStock

М ъркащите животинчета могат да се открият в много голямо разнообразие от цветове на козината. Понякога може да бъде объркващо, когато едно коте се роди в съвсем различен цвят от своите родители - например две котки с плътен цвят на козината имат котенце с оцветяване на крайниците (калърпойнт) или пък две късокосмести котки да имат дългокосместо мъниче в котилото си.

Всъщност, съвсем не е необичайно котилото да има котенца, които са с различни цветове. Тази вариация в цветовете и шарките се свежда до няколко гена, които определят как ще изглежда всяко коте.

Какво представляват гените?

Генът е малка част от ДНК, която е разположена върху нишковидни структури, наречени хромозоми, които са съставени от ДНК и идват в съвпадащи двойки, едната от майката, а другата от бащата. Хромозомите присъстват във всяка клетка в тялото. Всеки ген има фиксирано местоположение на своята хромозома, което помага да се определи външен белег като например дължина на козината, цвят на очите или цвят на козината.

Dogsandcats.bg

Два пигмента определят цвета на котешката козина

Котките имат огромен брой цветове на козината, но има само два пигмента, които определят цвета на козината - черен и червен. Бялото не присъства, тъй като се води като „липса на цвят“. 

котка козинаСнимка: iStock

Всеки друг цвят на козината е вариация на тези два пигмента поради генетични мутации и затова можем да се наслаждаваме на различни цветове на козината на котенцата:

  • Разреждане нацветовете: По този начин черното се променя на сиво, а червеното на кремаво.
  • Модификатор за разреждане: Модификаторът за разреждане променя разредените цветове от синьо до тъмнокафяво, люляк до карамел, други.
  • Ген за бели петна: Това създава бели зони при едноцветни или таби котки и може да варира от няколко косъма до покриване на почти цялата козина.
  • Доминиращо бяло: Този доминиращ ген маскира всички останали цветове, без значение какви цветни гени присъстват.
  • Албинос: Пълна липса на пигментация в козината, кожата и очите поради мутация в гена, кодиращ тирозиназата. Тирозинът е необходим за производството на меланин, основният пигмент в кожата и косата.
  • Частичен албинос: Този необичаен модел на козината най-често се наблюдава при Сиамските и други котки с оцветяване на крайниците. Интересното е, че генетично, Сиамската котка е черна котка, но поради дефекта на тирозина, пигментацията може да се появи само в области на тялото, които са по-хладни (крайниците) като носа, ушите, краката и опашката.

Много гени могат да повлияят на цвета на козината и модела на котката

Доминантният ген отменя различните варианти на един и същи ген, а рецесивният ген е ген, който може да бъде маскиран от доминантен ген. Например котката може да е черна, но да носи рецесивен син ген. Ако тази котка се чифтоса с друга, която също носи рецесивен син ген и потомството може да наследи и двете копия, котето ще бъде синьо на цвят.

Темата за гените и как се получават цветовете на котките и доста любопитна. Също така има някои цветове, които се свързват с пола на котката. Например трицветните котки (калико - бяло, оранжево/червено и черно) са винаги женски. От друга страна оранжевите котки обикновено са мъжки, но това не е на 100%. Макар и рядко, може да се роди женска котка, която да е с оражева козина.

Цветът на козината на котките е поредното нещо, за което можем да се възхищаваме на тези мъркащи животни. Освен че те са много красиви, можем да наблюдаваме при някои мъничета и необичайни комбинации от цветове, които да наблюдаваме с очарование.

Вижте още:

9 породи котки, които имат синя козина

Какъв цвят е котката ми

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

Виж още