Какъв цвят е котката ми

котки цветове Снимка: Pixabay

Г альовните животни са извънредно красиви и елегантни, а разнообразието от окраски на тяхната козина ги прави още по-възхитителни. Тези великолепни животни имат най-различни цветове и дължина на козината, а както знаем - някои дори нямат козина или тя е много фина.

Въпросът „какъв цвят е котката ми“ не винаги е толкова лесен за отговаряне. Някои представители имат по-необичайни цветове и нюанси, които имат специална терминология. За да обсъдим разновидностите на тези прекрасни животни, трябва да направим разлика между модел и цвят.

Модели на котешки палта

Т.нар. модели на котешките палта са комбинация от цветове и определена окраска на козината. Има няколко основни разновидности на моделите цветове, като те са:

 • Едноцветна (Solid)

Това е най-лесният модел за разпознаване, където няма какво да се сбърка - едноцветна козина, която е разпределена равномерно по цялото тяло. Ако мъркащият приятел има дори едно петънце друг цвят - той не е едноцветна котка.

Dogsandcats.bg
 • Таби (Tabby)

Това е най-често срещаният модел на козината, а в дивата природа има няколко разновидности, като в различните източници могат да се срещнат и повече, а имената им също варират. Сред познатите и често срещаните са: Тигрово/райета/скумрия (Mackerels tabby); Класическо таби (Classic, Blotched tabby); Петнисто таби (Spotted tabby); Абисинско таби или агути (Ticked tabby, Agouti tabby).

 • Цвят костенурка (Tortoiseshell)

котки цветовеСнимка: iStock

Това са тези котки, които са толкова шарени, че трудно може да се различи муцунката им. Тези представители са с много интересни цветове и са меко казано очарователни. В тяхната козина прелива комбинация от оранжево, черно или крамово и синьо.

 • Двуцветна (Bicolor)

Това са котките, които имат бяло палто плюс още един цвят. Той може да бъде един или пък да показва някой таби модел. Наблюдава се, че двуцветните представители са най-често смесени (породиста котка с непородиста), но се среща и при някои породи. Турският ван например често се среща в бял цвят и още един най-често по главата или опашката.

 • Трицветна (Tricolor/Calico)

котки цветовеСнимка: iStock

Трицветният модел може да бъде бяло, черно и червено (оранжево) или техните „разредени“ версии - кремаво и синьо. По принцип съотношението между бяло и цвят определя броя и разпределението на петната на другите два цвята.

Там, където има малко бяло, другите два цвята ще бъдат смесени - модел, който може да се нарече още "Костенурка и бяло". С увеличаването на количеството бяло, петната от червено и черно стават по-плътни.

 • Калърпойнт (Colorpoint)

Този модел котки се характеризират с по-тъмен цвят на крайниците - лапите, опашката и лицето. Всъщност, по-хладните части на тялото (които са именно крайниците) придобиват този по-тъмен оттенък. Контрастът между „точките“ и основния цвят на тялото може да варира, но това обикновено е един от най-лесно разпознаваемите модели на козината. Котките Калърпойнт могат да бъдат в най-различни цветове и нюанси, включително тъмно кафяво (тюлен), червено (оранжево), синьо и люляк. Сиамските котки са типичен пример за Калърпойнт оцветяване.

Видове цветове на котешката козина

След като обсъдихме различните модели е време да преминем към цветовете, които ги създават. Повечето от тези цветове могат да бъдат едноцветни или таби. Трябва да отбележим, че често има разлика в различните асоциации за точното наименование на определен цвят. Преводът на български език също варира, затова някои цветове могат да се срещнат под различни имена.

 • Бяло

котки цветовеСнимка: iStock

Това е единственият цвят, който винаги е плътен, без никакви други белези. Има няколко генетични разновидности на бялото, някои от които създават цяла плътна бяла котка, други двуцветни или трицветни котки. Голяма част от белите котки със сини очи са глухи, поради ниското ниво на пигментация, но все пак това не винаги е задължително. Също така, някои представители могат да са глухи без да са с бяла козина или сини очи.

 • Черно

Макар и да звучи странно, но черният цвят не се смята за толкова плътен, колкото белият. В програмите за развъждане често черните котки имат някои фини наченки на други цветове като тъмнокафяво например и това се вижда, когато мъркащият приятел застане на слънце.

 • Червено

Червеното е термин за цвета на козината, който е оранжев или джинджифил. Генът за червения цвят е свързан с пола, поради което червените котки обикновено са мъжки. Този цвят е силно свързан с таби модела, така че истинското плътно червено е много трудно за постигане.

 • Синьо

Синият цвят е разредена версия на черното и всъщност е наситено синьо или сиво. Най-типични представители на този цвят са Британските късокосмести, които са много разпространени в България. Все пак, трябва да отбележим, че те се срещат и в други цветове.

 • Кремаво

Този цвят изглежда точно както звучи - разредена версия на червеното (оранжево). В комбинация със синьо, може да създаде необичайна трицветна козина или тип костенурка.

 • Кафяво

котки цветовеСнимка: iStock

Едноцветните плътни кафяви котки не са много често срещани и са истински очарователни. Породата, свързана с този цвят  е Хавана Браун, както името подсказва. При някои породи кафявите вариации се наричат ​​още шоколадови.

 • Лавандула или люляк

Двете понятия са взаимозаменяеми имена за нюанс на светло сиво-кафяво с преливащи се цветове. Някои асоциации и клубове за породи използват едното, докато други използват другото.

 • Канела

Този цвят също е ясен - това за мъркащите приятели, които имат козина, която варира от плътно светлокафяво до червеникави нюанси. Също като кафявите котки, тези очарователни приятели не се срещат толкова често.

Специални „ефекти“ на котешката козина

Козините на някои котки имат доста ефектни, с нюанси постигнати чрез промяна от светъл цвят към тъмен цвят по дължината на всеки косъм. По-светлият нюанс обикновено е бял или кремав, а по-тъмният може да бъде в различни цветове. Те могат да се открият в една от трите версии:

 • Тъмни връхчета на козината. Това например е типично за Персийските котки - Чинчила, която изглежда почти бяла, но с леко сребрист оттенък, заради тъмните връхчета на козината.
 • Преливаща - тези котки имат тъмни и светли нюанси, които преливат като сенки.
 • Опушена – по-голямата част от козината е тъмна, със светъл подкосъм, който се вижда, докато котката се движи.

Кои са най-често срещаните цветове и модели на котки

С толкова широк спектър от цветове на козината при котките, може да се чудите кой е най-често срещаният. Технически всички котки са оцветени с вариация на черно, червено или бяло.

Тъй като има толкова много различни цветове, шарки и нюанси, създадени от тези цветове, е трудно да се определи кой е най-често срещаният. Няма данни кои котки са най-често срещани. Със сигурност таби моделът е доста разпространен по цял свят и със сигурност можете да ги разпознаете веднага по голямо „М“ на челото.

Кои са най-редките цветове или модели на котките

Някои развъдници на котки се стремят да създадат уникални цветове и модели на козината. Опушените нюанси се смятат за сравнително редки, но в България например Чинчилата може да се открие доста лесно. От друга страна мъркащите приятели с кафяв цвят или тип костенурка със сигурност могат да се открият по-рядко.

Припознахте ли цвета на вашата котка, ако досега сте се чудили кой цвят или модел най-добре я описва?

Вижте още:

Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

Глухи ли са белите котки със сини очи?

10 породи котки с красиви сини очи

Виж още