Как затлъстяването причинява артрит при котките

котка лежи Снимка: iStock

А ртритът е често срещано заболяване, засягащо нашите домашни любимци особено кучета и котки на средна възраст до възрастни. Както при хората, един от основните фактори, допринасящи за артрит при кучета и котки, е наднорменото тегло, което натоварва ставите, поради допълнителните килограми. Освен артрит, котките с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от диабет, високо кръвно налягане, рак и други проблеми със здравето.

Какви са признаците на артрит при котките

Артритът възниква, когато ставата е нестабилна. Тази нестабилност кара костите да се движат необичайно – първо триене в хрущяла и след това, когато хрущялът ерозира, се получава триене на кост в кост. Резултатът е хронично възпаление и е точно толкова болезнено, колкото звучи.

котка лежиСнимка: iStock

Най-очевидният признак за заболяване на ставите е, когато котката започне да куца. азва д-р Галахър. Въпреки това, има много други фини признаци, които могат да показват, че вашият домашен любимец чувства дискомфорт. Например котката ви не скача и играе както преди, трудно посещава тоалетната си, защото е прекалено висока, не може да се качи на любимите си високи места и други.

Dogsandcats.bg

За щастие изследванията показват, че здравословното телесно тегло може да помогне за предотвратяване на развитието на артрит на първо място, дори при породи, които са по-предразположени към заболяването.

Как да се борим със затлъстяването (и артрит) при котките

Има два основни фактора, свързани с превенцията и борбата със затлъстяването - упражнения и диета. Ако не сте го правили наскоро, обсъдете диетата и упражненията с вашия ветеринарен лекар. Режимът на упражнения и диетата трябва да са подходящи за начина на живот и етапа от живота на вашия домашен любимец. Мяукащите животни, които вече имат проблеми с наднорменото тегло или затлъстяването, трябва да спортуват умерено, като същевременно консумират по-малко калории.

котка лежиСнимка: iStock

Идеален начин да постигнете това е чрез диета за отслабване. Тези диети са специално формулирани, за да съдържат подходящите нива на хранителни вещества и калории за вашия домашен любимец. Храненето на вашия домашен любимец с по-малки порции от неговата "редовна" диета няма вероятност да постигне оптималната равнина на хранене. Някои диети за отслабване дори са формулирани, за да помогнат за справяне с надуване в ставите, за да намалят болката по време на игра и умерено време за упражнения.

Предотвратяването и борбата със затлъстяването и артрита при вашия домашен любимец не е трудно, но изисква усилия и експертен съвет. Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако сте забелязали някой от гореспоменатите признаци на артрит или смятате, че вашият домашен любимец не е със здравословно тегло.

Вижте още:

Затлъстяване при котките

Остеоартрит при котки: симптоми и лечение

Как да помогна на котка с артрит

Виж още