Затлъстяване при котките

котка с наднормено тегло Снимка: iStock

Н аднорменото тегло при котките за съжаление се среща в около 60% от домашните представители според PetMD. Също както при хората, това състояние крие значителни рискове за здравето на гальовния спътник, като това може да включва слаба имунна система, метаболитни нарушения, сърдечно-съдови заболявания, артрит и други.

Котките на средна възраст (8-12 години), кастрирани, и живеещи на закрито са сред най-застрашените групи, като на тези изисквания отговарят почти всички домашни котки, които са на по-голяма възраст.

Ако котката ви тежи повече отколкото трябва, освен че изглежда голяма, други симптоми, които я „издават“ са:

Dogsandcats.bg
 • Трудности при скачане или изкачване на стълби
 • Прекарване на деня в сън, седящо положение и нежелание за игра
 • Неспособност да усещате ребрата или тазобедрените стави на котката
 • Залиняла козина, поради трудности в извиването и миенето на по-трудно достъпните места
 • По-рядко изхождане

Причини за затлъстяване при котки

Как мъркащия ви приятел стига до тези килограми е въпрос на различни фактори. Специалистите ги разделят в две категории - специфични за животните и специфични за диетата.

котка с наднормено теглоСнимка: iStock

Специфичните за животното фактори са:

 • Възраст: котките на средна възраст на 8-12 години са по-склонни към наднормено тегло, отколкото по-младите представители.
 • Кастриране: мъжките и женските кастрирани котки са склонни да имат по-силен апетит.
 • Околна среда: котките на закрито или котките с ограничен достъп на открито са по-често с наднормено тегло поради по-заседнал начин на живот, с по-малко възможности за упражнения за изгаряне на калории.
 • Основни здравословни състояния: хранителните алергии могат да направят избора на най-добрия вид храна за управление на теглото предизвикателство. Дискомфортът в ставите и артритът могат да намалят мобилността и следователно използването на енергия, увеличавайки риска от наддаване на тегло.

Фактори, специфични за диетата:

 • Акцент върху сухата храна: храненето с предимно суха храна има тенденция да насърчава наддаването на тегло при котките повече, отколкото диетата, състояща се предимно от консервирана храна или баланс между двете. Причината е, че сухата храна е по-богата на въглехидрати.
 • Неточно измерване на храната: не бива да препълвате купичките за храна на гальовния спътник. Няколко лъжички мокра храна сутрин и вечер, както и суха храна през деня (без да се пълни купата) биха били добър вариант за гальовния спътник. Ако се колебаете за количествата - попитайте ветеринарния си лекар.
 • Бързо хранене: ако вашият домашен любимец яде твърде бързо, това може да доведе до затлъстяване. Използвайте различни купи за храна или опитайте с пъзели и по-малки порции.
 • Големи количества лакомства: лакомствата са много добър начин да наградим гальовния спътник, но не бива да забравяме, че те са много калорични и не съдържат кой знае колко необходими вещества за вашата котка. Прекомерното хранене с тях води до пристрастяване, отказ от котешка храна и съответно - наднормено тегло.

Лечение на котки с наднормено тегло

котка с наднормено теглоСнимка: iStock

След като заведете гальовния спътник на ветеринар, който да оцени теглото му и здравословното състояние, той със сигурност ще ви даде препоръки как да подходите от тук нататък.

Има различни стратегии за справяне, в зависимост какъв е случаят на вашия гальовен спътник:

 • Нискокалорични храни - с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и повече протеини и фибри, които дават чувство за ситост.
 • Суха или мокра храна - вашият ветеринарен лекар може да препоръча повече храна от консерва и по-малко суха.
 • Измерване на храната - ветеринарният лекар със сигурност ще ви посъветва какви количества трябва да хапва мяукащият спътник и как да измервате неговите порции.
 • Интерактивни хранилки - могат да направят храненето по-вълнуващо и да накарат котката да се „потруди“ за храната си.
 • Нискокалорични лакомства
 • Игри и движение - тук със сигурност ще трябва да отделяте време да насърчите гальовния приятел да се раздвижи малко. Можете дори и да включите разходки навън, ако котката ви може да се обучи да ходи на каишка и има интерес да излиза навън.

Някои мъркащи приятели могат да бъдат големи лакомници, а в същото време пухкавите им телца да не се отлепват от любимия стол или диван. Като котешки родители трябва да сте наясно с тези рискове, които са високи за почти всяка котка, особено когато е по-възрастна. Редовните игри, здравословното и балансирано хранене и малко количества лакомства са в основата на котка, която е с правилното тегло.

Вижте още:

Как да определя визуално теглото на котката ми

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Как да създадете график за хранене на котка

Виж още