Остеоартрит при котки: симптоми и лечение

тъжна котка Снимка: iStock

К олкото и да ни се иска мяукащите ни приятели да са вечно здрави и пакостливи, все пак в някакъв момент годините им напредват и започват да се появяват определени медицински състояния.

Когато чуем за артрит, веднага си представяме възрастни котки и това действително е така. Тези приятели имат най-висок риск от развиване на това състояние (както и при хората). По принцип артритът е общият медицински термин за възпаление на ставите, а когато говорим за остеоартрит, става дума за конкретно заболяване, което представлява хронично възпаление на ставите.

Това състояние за съжаление е трайно и дългосрочно влошава на хрущяла на ставите.

Какви са симптомите, които котките развиват при остеоартрит

Гальовният ви приятел най-вероятно ще скрие симптомите си и вие може дълго да не разберете, че страда от нещо. Едно от най-показателните действия, които можете да забележите е, че котката ви по-скоро забавя движенията си или вече не се качва на масата, леглото или високи места, които преди е харесвала.

Dogsandcats.bg

Малко вероятно е да забележите твърде голяма промяна като накуцване, но все пак, може би ще успеете да разпознаете малко по-голяма скованост на краката и намален обхват на движение на гальовния ви спътник.

Лошото при болестта е, че започва почти незабелязано, можете дълго време да не си дадете сметка, а в същото време мяукащият ви приятел бавно се влошава.

Защо и кога котките развиват остеоартрит

тъжна коткаСнимка: Pixabay

Мяукащите спътници, които са преживели травма или друго събитие, което е довело до накуцване и болка, са склонни да развият заболяването. Ненормалното износване на ставите и хрущялите от крива походка или вроден дефект, неправилно оформена тазобедрена става - също могат да доведат до артрит и остеоартрит.

Още един фактор за развитието на болестта е наднорменото тегло, което е често срещан проблем при кастрираните гальовни животни. С напредването на възрастта, килограмите силно натежават, което води до проблеми със ставите.

Как се лекува остеоартрит при котките

В случай че забележите скованост, накуцване или трудност при скачане и гальовният ви приятел не е в първа младост - обърнете се към ветеринарния си лекар, за да може да го прегледа и да постави диагноза.

След като се определи състоянието на мяукащия ви съквартирант, следва да се премине към лечение, което да контролира симптомите и признаците на остеоартрит. За съжаление, това заболяване не се лекува напълно, но може прогресията му да бъде забавена. Това понякога включва операция, реконструктивни процедури, отстраняване или подмяна на ставата или отстраняване на фрагменти в ставата.

В допълнение, също както хората имаме нужда от упражнения и раздвижване след определена физическа травма, по същия начин гальовният приятел ще има нужда от терапия, която да увеличи движението на ставите му. Ветеринарният лекар ще може да препоръча необходимите упражнения, за да може да се върне мускулният тонус на котката ви, особено ако е претърпяла операция.

В допълнение, съществуват и лекарства, които облекчават болката и подуването в ставите и имат противовъзпалителен ефект.

Може ли котката ми да живее спокойно с остеоартритът

Макар и състоянието да е нелечимо, със сигурност грижите и необходимите лекарства ще помогнат максимално на гальовния ви приятел. За съжаление, остеоартритът прогресира във времето, затова честите посещения при ветеринарен лекар ще помогнат значително, в случай че се наложи промяна в лекарството или неговата доза.

В допълнение, диета с високо съдържание на омега мастни киселини или добавка от рибено масло често се препоръчва за намаляване на възпалението.

Бързата реакция и лечение винаги са от съществено значение и могат значително да намалят прогресията на състоянието и да помогнат на мяукащия ви приятел да се чувства добре. Упражненията и здравословната диета предотвратяват затлъстяването, което на своя страна намалява тежестта върху ставите. Колкото и да ни се иска не можем да спрем напълно развитието на състоянието, но в наши ръце са грижите, които могат да помогнат на мяукащия ни спътник да не изпитва болка и да бъде щастлив.

Вижте още:

Как да помогна на котката ми да отслабне

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Рибеното масло е полезно и за котките

Виж още