Как звучат човешките гласове според котките

домашна котка и стопанка Снимка: iStock

С обствениците редовно провеждат разговори с котките си. Това не само е терапевтично, но е чудесен инструмент за свързване, който ви позволява да се чувствате по-близки. Но въпреки че да разговаряте с най-сладкия си бебешки глас изглежда логично нещо, могат ли котките да разберат какво казват хората?

Какви думи могат да разбират котките?

Изследванията показват, че котките могат да разберат между 25-35 думи. Това включва тяхното име и всички думи, които могат да им бъдат от полза. Някои примери за тези думи са „храна“, „лакомство“, „браво“, „не“ в зависимост на какво сте научили мъркащия си приятел.

Въпреки че броят на думите, които котките могат да разберат, е много по-малък от този на кучетата (които могат да разпознаят повече от 100 думи), котките могат да издават доста звуци, за да общуват с хората.

домашна котка и стопанкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котенцата имат около 9 различни типа вокализация, докато възрастните имат 16 вида. Това означава, че връзката им с хората влияе върху начина, по който котките „говорят“.

Могат ли котките да разберат човешкото мяукане?

Признайте си колко пъти сте мяукали на котката си? Вероятно доста. Много собственици мяукат на котките си в отговор, за да видят докъде ще стигне „разговорът“. Това е идеалният начин да изградите връзка, дори и не винаги котката да ви връща отговор.

Може да се разочаровате, но котките едва ли разбират мяукането ви. Дори и да си мислите, че изглежда сякаш котката ви отговаря, тя най-вероятно просто имитира мяукането, което вие издавате, макар и да изглежда сякаш водите разговор.

Звуци, които карат котките да идват при вас

Разбирането на звуците, които карат котките да идват при вас, е полезно умение, което трябва да научите. Не само можете да привлечете вниманието им, когато имате нужда от тях, но може да улесни много комуникацията ви.

Много хора смятат, че е невъзможно да се обучи котка, но това не е вярно. Методите за обучение на кучета няма да работят, тъй като котките се нуждаят от мотивация.

Ето няколко съвета как да привлечете вниманието на вашата котка с помощта на звуци:

  • Високи звуци

домашна котка и стопанкаСнимка: iStock

Слухът на котката е по-подходящ за високи звуци. За да привлечете вниманието на мъркащия си приятел, докато викате името му, започнете да използвате по-висок глас, отколкото гласът ви естествено позволява, и продължавайте да го повтаряте.

С течение на времето, независимо дали разбира името си или не, ще разбере, че вие го извиквате директно. И ако имате повече от една котка, използвайте малко по-различна височина за всеки домашен любимец, така че вашите котки да могат да различават имената.

  • Обучение с щракване

Обучението с кликер може да научи котката ви да идва при вас с помощта на звуци.

Ако не сте запознати с това какво е кликер, това е малко пластмасово устройство, което се използва за сигнализиране, когато животното е направило правилното нещо.

Най-лесният начин да започнете е като накарате котката си да свърже звука на щракване с лакомство. По това се разбира дали да признае, че е направил това, което сте искали, което му дава стимул да продължи.

Котките разбират ли човешките думи?

Отнема време, търпение и усилия, за да ги научите да разбират, когато им казвате да спрат да се държат лошо. Проблемът с използването само на думата не е, че вашата котка няма начин да разбере какво се опитвате да им кажете.

Котките ще чуят, че издавате силен шум и ще се объркат от това. Дори и да успеете да ги накарате да спрат да се държат лошо от време на време, те вероятно ще продължат да показват лошо поведение, когато не сте там.

домашна котка и стопанкаСнимка: iStock

Следващия път, когато котката ви започне да драска дивана или килима ви, кажете „не“ със силен и твърд глас. Продължете да повтаряте, докато мъркащият приятел не започне да реагира. Бъдете последователни и използвайте винаги една дума за команда.

Котките са способни да разбират отделни думи от нашата реч, ако преди това сте ги обучили на тях. Не се отказвайте, повтаряйте често командите, които искате котката ви да знае и винаги награждавайте доброто поведение с лакомства.

Виж още