Каква е разликата между котките цвят калико и цвят костенурка

трицветна котка Снимка: iStock

Д окато котките имат много прилики помежду си, различните породи са известни с това, че проявяват специфично поведение и черти, от техния темперамент до общия им размер. Някои мяукащи животни, като цвят костенурка и калико (трицветна) котка, може да са трудни за разграничаване на пръв поглед, но има няколко забележителни неща, които ги разделят. и в тази статия ще обсъдим точно това!

Разлики межку котките с цвят костенурка и калико

Едно нещо, което трябва да знаете, когато се опитвате да разберете калико котките и котките с цвят костенурка, е, че нито една от тях не се счита за отделна котешка порода. Става дума за цвета на козината и тя може да се прояви при голяма част от породите.

трицветна коткаСнимка: iStock

Често бъркани една с друга, калико котките и котките с цвят костенурка се различават по няколко причини, най-важното е оцветяването на козината им. Най-очевидният начин, по който омже да ги различите е, че костенурковия цвят козина може да има различни нюанси многоцветни палта, често съставени от черни, кафяви, жълти и червеникави косми и рядко с бели косми.

Dogsandcats.bg

За разлика от тях, котките с цвят калико са трицветни и винаги имат следните цветове - бяло, черно (или сиво) и кафяво, оранжево или червеникаво.

Някои прилики между двата котешки цвята

трицветна коткаСнимка: iStock

Въпреки че със сигурност не са един и същи вид котки, има някои забележителни прилики между калико котките и котките с цвят костенурка, едно от които е, че почти всички са женски. Моделът на тъмен цвят, наблюдаван при котките с цмят костенурка, се доставя чрез X хромозомата и същото важи и за модела на трицветната козина, наблюдаван при котките от калико. Две от тези X хромозоми са необходими за производството на която и да е от тези специфични палта, поради което много котки с цвят черупка на костенурка и калико са женски. В редки случаи мъжките калико котки се раждат с допълнителна X хромозома, която може да ги остави с традиционните калико маркировки, въпреки че е известно, че тези котки имат здравословни проблеми, като заболявания.

Въпреки това трябва да отбележим, че котки с цвят костенурка, които са мъжки се срещат сравнително често и не е толкова странно, докато калико котките са женски. Както споменахме - мъжките такива биха имали здравословни проблеми.

Вижте още:

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

Всички оранжеви котки ли са мъжки

4 любопитни факта за котките цвят „смокинг“

Виж още