Всички оранжеви котки ли са мъжки

оранжева котка Снимка: iStock

И ма различни слухове, които се носят за цвета козината на тези мяукащи животни. Някои от тях са истина, други - не съвсем. Трицветните котки (калико) например са винаги женски. Знаем, че обикновено мяукащите животни с оранжева козина са мъжки, но това винаги ли е така?

Всъщност, повечето оранжеви котки действително са мъжки, но това не винаги е така.

Ролята на генетиката

Причината котката да има определен цвят или модел на козината е резултат от техния генетичен състав и хромозомите, които наследяват. Меланинът е крайният решаващ фактор за цвета на козината.

Цветът на котката зависи от гена, свързан с пола. За да бъде женска котка оранжева, тя трябва да наследи оранжевия ген от двата си родителя. На мъжката котка трябва оранжев ген само от един родител, за да наследи този цвят. Поради това приблизително 80% от оранжевите котки са мъжки и 20% женски.

Dogsandcats.bg

Някои други факти за оранжевите котки

Оранжевите котки могат да се видят в различни цветови вариации, вариращи от по-дълбок червеникаво-оранжев цвят до много по-бледо жълтеникав до кремав цвят. Причината за това се дължи на пигмент, наречен феомеланин. Феомеланинът също е „виновник“ за червенокосите хора.

Любопитно е, че според проучвания, оранжевите котки са много дружелюбни и привързани към хората си. Все пак, има още много какво да се изследва по темата, но повечето собственици на оранжеви котки твърдят, че са много мили, особено женските такива. 

Породи котки, които можем да открием в кафяв цвят

оранжева коткаСнимка: iStock

Оранжевите котки и дори моделът оранжево таби са стандартен цвят на козината на някои породи:

Научихме и някои интересни факти за оранжевите котки и знаем, че все пак има малък процент мъркащи животни, които са женски. Независимо от пола, нашата любов към оранжевите котки остава напълно непокътната!

Вижте още:

Котките с шарка таби - произход и любопитни факти

Какъв цвят е котката ми

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

Виж още