4 любопитни факта за котките цвят „смокинг“

черно бяла котка Снимка: iStock

Ч ерно-белите котки са очарователни и известни със своите необичайни, палта в два цвята - черно и бяло, които изглеждат сякаш току-що са облякли смокинг (откъдето идва името на английски език - tuxedo cats). Да научим няколко любопитни и забавни факти за тези мяукащи животни.

1. Черно-белите котки всъщност са шарени

Трябва да започнем с това, че тези котки не са отделна порода. Тези приятели обаче не е задължително да бъдат абсолютно винаги с черно-бял „смокинг“. Тъй като тези котки могат да бъдат различни породи, те техните нюанси могат да варират.

2. Генетиката на котките смокинг причинява вариациите на козината им

Подобно на калико (трицветните) котки и всички мъркащи приятели с необичайна, шарена козина, те могат да благодарят на своята генетика за елегантните си котешки палта. Изследователите вярват, че пигментните клетки на котките се движат и размножават произволно по време на развитието на ембриона и те не следват никакви конкретни генетични инструкции за цвета на козината.

3. Смокинговите котки са били почитани в Древен Египет

черно бяла коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Общоизвестно е, че котките са били високо ценени и почитани като богове от древните египтяни. Всъщност няколко египетски богини са били изобразявани като котки. Поради тази причина котките често се появявали в кралски гробници, златарството и както и на йероглифи. Но знаете ли, че около 70% от котките, изобразени в тези древни гробници и изкуства, са всъщност въпросните смокингови котки?

4. Смокинговите котки имат място в историята

Вярвате или не, има много смокинг котки, които са живяли с някои от най-великите човешки умове. Уилям Шекспир, Бетовен и сър Исак Нютон са имали точно такъв цвят котки за домашни любимци.

Няма спор, че тези гальовни животни са толкова елегантни, че имат вид сякаш отиват на бал. Окраските на козината им са много красиви, а черно-белият цвят дори ги прави леко загадъчни.

Вижте още:

Как се получава различния цвят на котенца от едно котило

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

7 породи котки с кафява козина

Виж още