Каква е разликата мужду котешка левкемия (FeLV) и вирусът на котешка имунна недостатъчност (FIV)

котка ветеринар Снимка: iStock

О т всички инфекциозни заболявания при мяукащите животни FeLV и FIV са най-опасните. Много клиники използват вътрешен тест, който проверява за двата вируса едновременно, а повечето разговори за инфекциозни заболявания обхващат и двете теми, така че е лесно да се разбере защо собствениците могат да объркат двете болести. Но въпреки че са сходни, има някои важни разлики както в предаването, така и в начина, по който вирусът действа в тялото на гальовния домашен любимец.

Какво представляват FeLV и FIV?

Както вирусът на котешка левкемия (FeLV), така и вирусът на котешка имунна недостатъчност (FIV) са ретровируси. За разлика от някои форми на вируси, които заразяват клетките и след това ги убиват, ретровирусите всъщност променят генетичния материал на заразената клетка и превръщат клетките в малки „вирусни фабрики“. Този процес отнема време, така че и в двата случая котките могат да бъдат заразени много години, преди да станат клинично болни.

Как котките се заразяват FeLV и FIV?

FeLV и FIV могат да се предават чрез рани от ухапвания. В случай на FIV, слюнката от заразена котка е основният начин на предаване. Вирусът FeLV се отделя чрез слюнка, назален секрет, урина, изпражнения и мляко; може да се предава чрез взаимно миене на козината при две котки, от кралица (майка) на коте, рани от ухапване или рядко чрез споделени тоалетни или купи за хранене.

Тези разлики в предаването означават, че различните популации котки са изложени на по-висок риск от инфекция. В случай на FIV, въпреки че и мъжките, и женските се заразяват, некастрираните мъжки на открито са изложени на най-голям риск от инфекция, тъй като обикновено те са тези, които участват в битки. FIV-позитивна котка, която живее с други котки и взаимодейства с тях по неагресивен начин, е малко вероятно да ги зарази.

Dogsandcats.bg

котка ветеринарСнимка: iStock

При FeLV фактът, че случаен контакт котка с котка може да доведе до инфекция, означава, че е по-лесно котките да се заразят, особено котките в едно домакинство, които прекарват много време заедно. Докато мъркащи животни от всяка възраст могат да се заразят, котенцата са много по-податливи на FeLV инфекция. Колкото по-голяма е експозицията на вируса, толкова по-голям е рискът от инфекция. Нито един от двата вируса не е заразен за хората.

Какво се случва, когато котка е заразена с FeLV или FIV?

В ранните стадии на двете заболявания котките често не показват никакви симптоми. Обичайно е гальовните животни могат да се разболеят леко няколко седмици след заразяването. Предполага се, че котка, която живее у дома и е в добро здравословно състояние би погла да се пребори с FeLV инфекция, но няма доказателства, че това се случва с вируса FIV. Прогресията на двете заболявания е непредвидима. Котките могат прогресивно да се разболеят с течение на времето или да получат пристъпи на заболяване.

В случай на FeLV, по време на този привидно здрав период вирусът може да е напълно латентен или все още да присъства в екскретите и да бъде потенциален източник на инфекция за други котки. В по-късните етапи FeLV причинява различни симптоми въз основа на клетките, към които е насочен вирусът.

Болестите, свързани с FeLV, могат да включват:

 • Анемия
 • Болест на червата
 • Ракови заболявания като лимфом и левкемия
 • Репродуктивни проблеми
 • Вторични инфекции, дължащи се на имуносупресия
 • Хронични респираторни инфекции
 • Възпаление на венците

FIV причинява прогресивно разрушаване на имунната система на котката чрез потискане на белите кръвни клетки, така че с течение на времето мъркащите животни започват да показват различни симптоми, свързани с тази имуносупресия. В допълнение към ниския брой бели кръвни клетки, симптомите често включват:

 • Възпаление на венците
 • Диария
 • Кожни инфекции
 • Инфекции на горните дихателни пътища и пневмония
 • Отслабване
 • Лошо състояние на козината
 • Припадъци или промени в поведението

Как се лекуват FeLV и FIV?

котка ветеринарСнимка: iStock

Както можете да видите от списъка по-горе, FeLV и FIV причиняват голямо разнообразие от симптоми при котката. Ветеринарните лекари рутинно препоръчват изследване на FeLV/FIV при котки, тъй като това често е основен фактор, допринасящ за различни заболявания, които изглеждат несвързани, но тъй като няма лек за вируса, лечението е насочено към облекчаване на симптомите на заболяването при индивида.

Въпреки този ужасяващ списък от резултати, важно е да запомните, че много от тези котки преживяват дълги и щастливи периоди на здраве след първоначалната инфекция. Диагнозата FeLV или FIV не трябва да се счита за автоматична смъртна присъда. Котките, които имат потвърдена диагноза на едно от двете заболявания, трябва да бъдат преглеждани от ветеринарен лекар два пъти годишно, тъй като са толкова податливи на различни заболявания.

Предотвратими ли са FeLV и FIV с ваксини?

Ваксинацията срещу FeLV се препоръчва за всички котки поради разпространението на вируса и ефикасността на ваксината. Това е особено важно за малките котета, които са изложени на най-висок риск от инфекция. С възрастта на котката решението колко често да се поставя ваксината трябва да се обсъди с вашия ветеринарен лекар, тъй като препоръките варират в зависимост от обстоятелствата на отделната котка.

FIV ваксинация съществува, но се счита за по-противоречива, тъй като нейната ефикасност е по-малко предвидима. Въпреки това - ако желаете да поставите такава ваксина на котката - говорете с ветеритарния лекар, за да може да ви даде препоръка дали това е необходимо.

Докато FeLV и FIV са опасни и страшни болести, ние знаем повече от всякога, не само по отношение на превенцията, но и за управлението на заразени котки. С подходящо внимание и грижи можем да минимизираме риска за други котки, като същевременно даваме на FeLV или FIV положителни котки най-добрия шанс за добро здраве и щастлив живот.

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Котешка левкемия (FeLV)

Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

Виж още