Какво да очаквате от котка, която е навършила 5-6 години

котка у дома Снимка: iStock

К огато вашата котка достигне 5 до 6 години, тя наближава средната възраст. Въпреки че все още не се счита за възрастна котка, тя е на възраст, когато трябва да започнете да следите за промени, свързани с възрастта. В тази статия трябва да обсъдим нещата, които трябва да знаете, за да поддържате мъркащия домашен любимец в добро здраве, когато остарее.

Физическо и умствено развитие

Никой не познава котката ви по-добре от вас. Като наблюдавате внимателно мяукащия спътник вие всеки ден имате възможност да прегледате различни части на неговото тяло. По този начин ще откриете аномалиите много по-рано. Добър момент да проверите котката си е, когато я разресвате или режете ноктите ѝ, което също трябва да се прави често. Първо прокарайте ръцете си по тялото на котката си, за да усетите дали наддава или отслабва. Промяната на теглото може да е признак на заболяване или необходимост от промяна на диетата от ветеринарен лекар. Внимавайте и за бучки и неравности. Ако почувствате бучка, помолете вашия ветеринарен лекар да я прегледа незабавно.

котка у домаСнимка: iStock

Ето някои допълнителни области за проверка:

Dogsandcats.bg
 • Очите трябва да са чисти и ярки, без зачервяване или сълзене.
 • Носът обикновено е хладен на допир и влажен.
 • Ушите трябва да са чисти и да имат минимално количество восък. Всяка неприятна миризма или остатъци може да означава инфекция или ушни акари.
 • Зъбите трябва да са чисти и бели (дори отзад), а дъхът да не мирише зловонно. Неприятната миризма от устата може да идва от проблеми със зъбите  или устата, но също може да показва заболяване като гастрит, рак, бъбречни проблеми или диабет.
 • Венците трябва да са розови.
 • Стъпалата не трябва да са порязвания или чужди предмети, а ноктите на краката не трябва да са червени или счупени.
 • Кожата трябва да изглежда здрава, а козината да е чиста и лъскава. Потърсете рани, плешиви петна или зачервяване на кожата. Суха козина, падаща на петна, може да означава медицински проблем.
 • Опашката на котката трябва да изглежда здрава, а не да виси отпусната.

котка у домаСнимка: iStock

Трябва също да наблюдавате котката си за промени в пиенето ина вода или уринирането, фекални или други инциденти в къщата, повръщане, промени в апетита или промени в нивото на активност. Трябва да обсъдите всякакви необичайни открития или промени с вашия ветеринарен лекар, за да определите дали е необходимо допълнително изследване.

Промени в поведението на котката на средна възраст

Инцидентите с тоалетната са най-честите поведенчески проблеми при възрастни котки. На този етап вашата котка отдавна ще се е научила да използва тоалетната си. Ако котката ви претърпява инциденти, първо трябва да определите дали тя уринира или маркира. Когато котките маркират, те остават прави, отстъпвайки към целевата си повърхност. Маркирането е много по-често при мъжки котки, които не са кастрирани. Ако котката е клекнала, значи уринира. Инцидентите с урината могат да показват, че вашата котка може да има медицински проблем, в който случай трябва да я заведете на ветеринар за допълнителна оценка и лечение, тъй като някои проблеми могат да бъдат много сериозни.

Други поведенчески проблеми могат да включват агресия и драскане. Като осигурите на вашата котка редовни часове за хранене, пространството и уединението, от което се нуждае, и подходящо място за драскане, тези проблеми обикновено могат да бъдат управлявани или коригирани.

Здраве и хранене на котката на средна възраст

Въпреки че 6-годишна котка не се счита за „стара“, вашият ветеринарен лекар може да реши периодично да провежда стандартни лабораторни тестове като предпазна мярка, надявайки се да хване проблемите рано. Освен това трябва да обсъдите редовните грижи за зъбите с вашия ветеринарен лекар.

Следете и теглото на вашата котка. Типичната домашна котка трябва да тежи около 3-6 кг. (изключваме големите породи, които достигат и до 10 кг.) Затлъстяването допринася за редица здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания, респираторен стрес и ставни проблеми. Ако имате котка, която си е похапвала повече, опитайте да следвате тези предложения:

котка у домаСнимка: iStock

 • Преминете към хранене по график.
 • Попитайте вашия ветеринарен лекар дали по-нискокалоричната котешка храна е добра идея или поне обсъдете колко бихте искали да намалите текущия прием на храна на вашата котка.
 • Играйте с нея по-често, за да се уверите, че се движи достатъчно.
 • Намалете броя на лакомствата, които предлагате между храненията. Не забравяйте, че лакомствата за коте също се зачитат към неговия калориен прием.

Съвети за обучение

Играта на с вашата котка я ангажира психически и физически; простите играчки ще държат мяукащия приятел в движение. Затова се поглижете да осигурите достатъчно забавления на гальовния приятел, като вие самите също участвате в игрите. Така освен да се грижите за здравословното тегло на котката си ще работите и за това да изградите връзка с домашния любимец.

Вижте още:

Как котките избират любимия си човек

Как да разбера на каква възраст е котката ми

Кога малкото коте става възрастна котка

Виж още