Как котките избират любимия си човек

котка и семейство Снимка: iStock

К отките са много особени същества и имат труден характер. Те могат лесно да се привържат към един член на семейството, да го преследват навсякъде и да се гушкат в него.

Ако вие сте късметлията, сигурно много добре знаете колко специално е за всеки собственик да се сближи с котката си, така че да я чувства като свой доверен приятел. Разбира се, не си представяме приятелство, каквото има между хората и кучетата, но все пак мяукащите животни също държат на стопаните си. Просто гордостта и природата не им позволява да го покажат.

Чудили ли сте се как се заражда това поведение и как котките избират любимите си хора?

Кога хората опитомяват котките

Нека се върнем известно време назад във времето и да изследваме връзката между хората и мяукащите животни.

Dogsandcats.bg

Котките и хората са свързани в продължение на много хилядолетия. Предполага се че хората започват да опитомяват диви котки, защото те защитават реколтата им от мишки и други гадини. Както знаем, мъркащите животни обожават да ловуват, така че можем да сме сигурни, че са били щастливи с тази плячка. Този взаимен интерес кара темпераментните животни и хората да се сближат силно едни с други.

В днешно време обожаваме мъркащите приятели, защото са безумно сладки, не изискват твърде много усилия за отглеждане и са добър спътник в домовете ни. Котките пък са научили, че хората са чудесен източник на храна и защита.

Котето ще се привърже към вас, ако го отглеждате от бебе

малко котеСнимка: iStock

Ранното сближаване е един от факторите, които влияят в избора на любим човек в семейството. Ако вие сте осиновили котето и сте първият му контакт след майката, вероятността да ви чувства много близък е голяма. Все пак вие сте човекът, който се е погрижил за новия му дом, да има вода, храна и сте отделяли време за игра. Това е моментът, в който вие ставате новата най-сигурна фигура в живота му.

Разбира се, не е задължително мъркащият приятел да избере свой любим човек. Ако котето е свикнало с много хора и контакти от малко, то може да харесва всички около него, или пък никого конкретно. В поведението на котките няма нищо сигурно и точно.

Трябва да отбележим, че макар и бебетата да се привързват много силно към стопаните си, осиновените възрастни котки също са изключително лоялни, тъй като са свикнали да живеят с хора.

Важно е да умеете да комуникирате с него

Независимо дали мъркащото животинче е бебе или възрастна котка, трябва да се научите да общувате с него ефективно и да предвиждате нуждите му. Всички знаем, че тези домашни любимци мяукат, за да общуват с хората. Звукът варира, в зависимост как се чувства животинчето.

Ако умеете добре да разчитате котката си, със сигурност можете да направите разлика между щастливо и гневно мяукане. Възможно е мяукащият ви приятел да ви е избрал за любим човек, тъй като вижда, че вие го карате да се чувства достатъчно комфортно и донякъде разчитате сигналите, които ви изпраща.

Макар и да сте любимия човек в сърцето на гальовния домашен любимец, имайте предвид, че това не означава, че той непременно ще се гушка и гали във вас. Може да изразява любовта си по друг начин, като например да ви прави компания докато работите или често да се намира в стаята, в която сте и вие.

Как да спечелите сърцето на домашния си мяукащ любимец

Ако току-що сте осиновили мъркащ приятел и искате да се превърнете в номер едно за него, има няколко неща, които можете да опитате, за да се преборите за тази челна позиция:

  • Хранете го и му осигурете безопасност. Това са най-важните неща за котките, така че ако им гарантирате храна и спокойствие - със сигурност ще сте една стъпка по-близо до сърцето им.
  • Играйте с него. Това е отличен начин да се сближите допълнително. Мъркащите животни обичат да играят и да се ангажират. Така ще ви възприемат като прекрасен източник за забавление. Още повече, че след играта ще се изморят и биха били по-склонни да се гушнат във вас.
  • Когато котката ви направи нещо хубаво, дайте ѝ лакомство. Това хем е чудесен начин за възпитание, хем тя ще стане по-близка с вас, тъй като ѝ осигурявате вкусотии.

Ако се държите добре с мъркащия ви приятел, със сигурност с течение на времето той ще се привърже към вас. Този процес е естествен, така че не може да насилвате нещата. Разбира се, можете да се опитате да го ускорите с игра и повече грижи, но в никакъв случай не трябва да прекалявате. Все пак, не забравяйте, че мяукащите животни ценят силно личното си пространство.

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

Виж още