Кога малкото коте става възрастна котка

малко коте Снимка: Pixabay

В секи който е отгледал мъничко коте, знае колко бързо растат тези животни. Докато се усетим, у дома вече нямаме нямаме малка топчица, тежаща около килограм, а вече живеем с голям мъркащ приятел, който вече не може вече да се крие под дивана или да излиза от някой малък процеп.

Ясно ли е тога котетата се превръщат във възрастни котки?

Няколко основни етапа от живота на малките котета

малко котеСнимка: Pixabay

В първите месеци от живота на мъничето, то ще расте много бързо и ще наддава тегло. Когато стане на около четири-пет месеца, мъркащият приятел може би ще качва около 100 гр седмично.

Dogsandcats.bg

Около шестия месец, гальовното животинче ще развива мускулатурата си, костите и социалните си умения. Много е важно в този период, да им осигурявате висококачествена храна за малки котета, която да стимулира растежа.

„По правило“, възрастна котка може да се нарече тази, която е навършила една година.

Макар че част от породите продължават да се развиват в рамките на 2-3 години и това важи предимно за по-големите породи. Това е моментът, в който можете да преминете на храна за възрастни, но със сухата трябва задължително да го правите плавно.

Можете първоначално да редувате храненията с гранули за малко коте и за възрастен или да ги смесвате. Причината е, че все пак, гальовният приятел е свикнал на мънички, лесни за сдъвкване гранули, и ако изведнъж премине на по-големи, може да изпитва известен дискомфорт при сдъвкването.

Хубаво е, когато сменяте храна да поговорите с ветеринарния си лекар дали няма как, кога и с какъв вид храна да го направите.

Когато у дома вече имате възрастен котешки приятел, излязъл от графата „малко коте“, това означава, че донякъде имате един „улегнал“ домашен любимец. Разбира се, това не означава, че той ще спре да играе и да лудува. Някои представители действително стават по-спокойни с течение на времето, но пикът на тяхната възраст е когато са на около 4-5 години, а много възрастни котки дори и след като пораснат продължават да си играят с пълна сила. Ще използваме момента да ви напомним да отделяте време на гальовните си приятели за игра, както и да ги снабдите с достатъчно котешки аксесоари, за да не скучаят.

Вижте още:

Кога трябва да сменя храната на котката ми

Колко често трябва да храня котката си

Виж още