Какво казва науката - котките изпитват ли любов

котка и сърце Снимка: iStock

Л юбовта е трудна за описване емоция от хората, така че е още по-трудно да се изрази с „котешки термини“. Учените и тези, които изучават котешкото поведение смятат, че въпреки отчуждеността си (понякога), котките изпитват любов по свой начин. Гальовните животни чувстват привързаност към хората, които ги хранят, галят, и осигуряват уютен скут за почивка.

Изпитват ли котките любов?

Котките не могат да излязат веднага и да кажат „Обичам те“, както хората могат, но може би е по-важно да покажат любовта си, вместо да я използват думи, за да я изразят. В крайна сметка много хора произнасят тези вълшебни думи свободно, но действията им говорят друго. Котките реагират по различен начин на стопаните си, отколкото на непознати, както се вижда от тяхното поведение - нежни побутвания и търкания, мъркане, както и желанието да лежат близо до стопаните си. Това не са действия, които котките правят с непознати или дори спрямо всички познати хора.

В природата котките не са социални животни

котка и сърцеСнимка: iStock

Ако ги сравняваме с кучетата, които често се движат в глутници, мъркащите приятели действат по-скоро сами. Те са независими, ловуват сами, грижат се за малките си сами и като цяло се справят доста добре. Кучетата вероятно смятат хората си за част от глутницата си. Котките обикновено нямат глутница. Макар, че котките не се движат заедно с други - те все пак могат да изпитват любов и привързаност едни към други. Още повече, ако става дума за майка котка и нейното котило.

Dogsandcats.bg

Котките показват емоции

Котките определено са емоционални същества. Те ръмжат, съскат и ще нападнат друга котка или човек, когато са недоволни. Собствениците на котки са добре запознати с ядосаната, люлееща се опашка, която показва силно раздразнение, често наблюдавана отзад, когато котката се втурва или дебне от стаята с недоволство. Сравнете тази визия с котки, които изскачат в скута ви, само за да седнат до вас и да бъдат галени, като ви побутват и търкат в отговор.

Като всички животни, котките имат различни характери, така че въпреки че всички имат склонност да действат емоционално, някои са по-привързани от други. Ако сте притежавали повече от една котка през годините, знаете, че някои обичат да се гушкат до вас, за да спят, докато други предпочитат да спят сами. Някои ще се мърдат и ще се гърчат, когато ги хнащате на ръце, а други се радват на почти всяко внимание, което искате да отделите.

Котките създават връзки с хората си

Повечето изследователски проучвания са фокусирани върху емоционалната привързаност, която кучетата създават към хората, които се грижат за тях, което се оприличава на начина, по който бебетата се свързват с хората, които се грижат за тях. Нито бебетата, нито кучетата могат да говорят, но те показват любовта си чрез свързване на привързаност, желание да бъдат със своя собственик/родител и показване на страдание, когато са разделени.

котка и сърцеСнимка: iStock

Скорошно проучване, проведено с котенца и публикувано в Current Biology, показа подобни резултати. Котките показват едни и същи видове връзки на привързаност, както и признаци на страдание, често вокализирайки, когато са разделени от своя собственик. Те също така демонстрират удоволствие по време на фазата на събиране, когато техният човешки спътник се завръща и реагират, когато той ги вика. Същият експеримент, извършен с възрастни котки, установява, че поведението е същото и че котките са пренесли това поведение в зряла възраст и все още са разстроени, когато са разделени от своите грижещи се за тях.

Котките предпочитат общуването пред храната

Може би ще се изненадате, но друго проучване предоставя избор на котките да изберат храна или техния стопанин. Всъщност повечето гальовни животни реагират на стопаните си и ги избират пред храната. Ако това не ни казва, че котките изпитват любов към хората, няма какво друго!

Виж още