Колко дълго живеят котките

дълъг живот с котки Снимка: iStock

З а огромна радост на всички почитатели на мъркащи животни, тези пакостници могат да живеят сравнително дълго и да ни радват или ядосват известно време. Или по-точно, средно около 15 години. Още по-хубавото е, че не е необичайно да срещнем котка, която да е на 20 години.

Кои фактори играят роля при определяне на продължителността на живота на мъркащите приятели, ще научим сега!

Породи котки, които живеят по-дълго

Въпреки че е невъзможно да се предвиди колко дълъг е би бил животът на което и да е живо същество, известно е, че някои породи са предразположени да живеят по-дълго от други.

Сред породите, които често надживяват средната продължителност и достигат дори до 20 години са Сиамска, Бурманска, Савана, Рагдол и други.

Dogsandcats.bg

Както чистокръвните, така и домашните смесени породи котки имат потенциал да надхвърлят средната продължителност на живота и да ви пакостят дълго време.

Правилното хранене и грижи са от съществено значение

дълъг живот с коткиСнимка: iStock

Както е важно за нас, хората, да се храним балансирано и правилно, по същия начин това е от изключително значение за домашните любимци. Котките се хранят предимно с месо, така че това е нещото, което следва да консумират.

Когато мяукащият ви приятел стане малко по-възрастен, трябва да имате предвид, че ще му е трудно да усвоява големи количества въглехидрати, които се съдържат повече в сухата храна. За да бъде мъркащият ви приятел здрав, може би е добре да увеличите приема на мокра храна, тъй като тя съдържа много голямо количество протеини и леко да намалите порциите суха храна.

В допълнение, за да живеят дълго и здраво, мъркащите приятели трябва да приемат допълнителни съставки, които се съдържат в котешката храна, като например таурин и някои други аминокиселини

Освен храненето, профилактичните прегледи при ветеринар и грижата за мъркащия приятел са от съществено значение. Редовното ваксиниране и обезпаразитяване са също задължителни.

За съжаление, някои мъркащи представители генетично не са предразположени да живеят твърде дълго, а други пък могат да имат слаба имунна система или да се разболеят от нещо, което трудно би им позволило да се радват на твърде дълъг живот.

Ограничаване излизането навън

Някои мъркащи представители са прекрасни домашни любимци, други обичат да живеят на открито, за трети - можем да кажем, че са „смесени”.

дълъг живот с коткиСнимка: iStock

Мъркащите животни, които живеят само на закрито са по-защитени от събратята си, които често скитат навън.

Ако живеете в къща и оставяте мяукащия си приятел редовно да се скита навън, имайте предвид, че така е изложен на множество рискове - превозни средства, други животни, отравяне, паразити и безброй други неприятности.

Няма нищо лошо в това домашната ви котка да излиза навън, но имайте предвид, че е по-безопасно да я разхождате на каишка или да подсигурите двора си така, че да не може да излиза и да се скита из квартала наоколо.

Рекорд за най-старата котка в света

Един любопитен факт - най-старият гальовен домашен любимец, който е записан в рекордите на Гинес се казва Crème Puff и е живяла 38 години и три дни. Родена е през август 1967г и умира също през август 2005г.

Никой не знае как този пакостник е успял да доживее почти 40 години, но може би генетика, любов и пълноценно хранене са били ключови фактори.

Макар и да не можем да имаме пълен контрол върху живота на нашата котка, можем да направим всичко възможно да ѝ осигурим безопасна среда с много любов, за да можем да увеличим шансовете ѝ за по-дълъг живот.

Вижте още:

12 породи котки, които обичат разходките навън

Виж още