Какво не знаете за котешките лапи

котешки лапи Снимка: Pixabay

Н яма спор, че котките са невероятно сладки същества и има много части от тялото, които са ни любими. Някои хора се радват повече на мокрото носле, други на щръкналите уши, трети на копринената козина, четвърти - на очарователните им лапи!

Освен че те са меки, сладки и цветни, те имат различни и много важни функции - от инструменти за лов, до средство за комуникация и разпространение на миризми, заради жлезите, които се намират там. Какво още можем да научим за котешките лапи?

1. Котките ходят „на пръсти“

Всички много добре знаем колко грациозни и ловки са котките. Причината е, че те се движат на върха на своите лапи. Когато котките тичат, скачат или се втурват към плячката, стъпвайки на върха на лапите си - те увеличават скоростта на бягане. Също така, те са по-тихи и пъргави когато стъпват по този начин, а така плячката им по-трудно би могла да ги чуе.

2. Котешките лапи са много чувствителни

Много добре знаем, че мъркащите приятели не изпадат във възторг когато докосваме лапите им. Независимо дали го правим, просто защото са пухкави и искаме да ги задържим в ръката си или защото трябва да отрежем ноктите им.

Dogsandcats.bg

котешки лапиСнимка: Pixabay

Истината е, че има голяма концентрация на нервни рецептори в лапите, което ги прави много чувствителни. Тази толкова сетивна част на тялото им е необходима при лов или поддържане на баланс. Чрез лапите те усещат вида на повърхността, който се допира в тях, усещат температурата, натиск и може би вибрации.

Котките могат да наранят лапите си, при досег с горещи, ледени или много грапави настилки.

3. Котешките лапи са гъвкави

Тези инструменти са невероятно гъвкави - те могат да се огъват, да се обръщат, което им помага за ловуване, катерене или игра. Една от причините, поради които тези приятели са толкова ловки в катеренето (но не и в слизането, за съжаление) е, че предните им лапи са проектирани така, че да се обръщат навътре, за да забиват нокти в повърхността.

4. Котешките лапи омекотяват приземяването

Можете да си ги представите като амортисьори. Лапите омекотяват значително приземяването на котката от височина. И логично - тези възглавнички са причината, мъркащите животни да кацнат толкова безшумно (в повечето случаи).

5. Котешките лапи помагат в грижата за козината

котешки лапиСнимка: Pixabay

Освен грапавия език и слюнката, лапите заемат съществена роля в почистването на козината. Със сигурност сте виждали, че котката ви почиства главата, ушите и врата си с помощта на лапите - тя ги облизва, след което използва лапата си, за да „разнесе“ слюнката и да избърше областите, които се нуждаят от почистване.

6. Лапите имат потни жлези

Макар че рядко ще видим котка да се поти, това се случва и лапите са едно от местата, които можем да усетим мокри. Това най-често може да се види, при преглед при ветеринар. Тъй като повечето приятели доста се стресират от това преживяване, те са склонни да оставят потни петна по масата за преглед.

7. Котешките лапи служат за разнасяне на аромати

Един от начините, по които котките маркират е като точат ноктите си и драскат различни предмети. Тъй като в лапите се съдържат ароматни жлези, които разпространяват феромони, мъркащите приятели ги използват, за да маркират опредлени места с аромата си.

8. Лапите могат да бъдат различни цветове

Мяукащите животни могат да имат различни на цвят лапи - розови, черни, а в някои случаи дори и двата цвята. В зависимост какъв е цветът на козината - лапите трябва да ѝ отиват. Обикновено мъркащите приятели, които имат сива козина - имат по-тъмен, сив цвят и на лапите си. Котките с по-светли тонове като бяло, светлосиво или шарено - могат да имат розови лапи. Пигментите, които определят цвета на козината „решават“ и цвета на лапите. При трицветните представители или шарените, можете да видите различни цветове лапи, а някои от тях дори имат точки и шарено оцветяване.

9. Ноктите на лапите се прибират

котешки лапиСнимка: Pixabay

Прибиращите се нокти често затрудняват собствениците при рязането на ноктите, защото никоя котка няма да се съгласи на процедурата „без бой“. Когато хванете котешката лапичка и я натиснете в центъра, ще видите как ноктите ѝ ще се покажат. Ноктите на котките се прибират, защото иначе биха им пречили при ходене или биха се закачали за абсолютно всичко, по което се разхождат.

10. Някои котки имат повече на брой пръсти

Ако сте чували са котките полидактил - това са представителите, които са родени с повече пръсти на лапичките си и имат по-големи и пухкави лапи.

Обикновено мъркащите животни имат пет пръста на предните си лапи и четири на задните, а полидактилните представители могат да достигнат и до седем на някои лапи. Това не е дефект, ако котката ви е родена по този начин и всъщност по-големите лапи им помагат при ловуване, катерене и баланс.

Освен едно от най-очарователните неща в котките, лапите са и много важен орган за тези приятели. Все пак, дори и да са много сладки, не можем да отречем, че често се пазим именно от тази част на мъркащия приятел, защото там са котешките нокти, които в никакъв случай не искаме да ни наранят.

Вижте още:

Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

Виж още