Какво означава, ако ушите на котката са студени

Котка у дома Снимка: IStock

Н е е необичайно нашите приятели котки бутат сладко главите си към нас за приятелско почесване по главата, зад врата или зад ушите. В някои случаи обаче може да ви направи впечатление, че ушната мида на котката или външната част на ухото може да изглежда по-хладна от останалата част от тялото. Ако забележите, че ушите на гальовния спътник са студени само с леко понижаване на температурата, вероятно няма причина за безпокойство. Но ако ви направи впечатление, че ушите на мяукащия ви спътник са наистина необичайно по-студени отколкото трябва и правят контраст с температурата на тялото - това може да е знак за евентуален проблем и може да се наложи проверка с ветеринарен лекар.

Температура на котешкото ухо

Освен че помагат на гальовните приятели да чуват, ушите на котките имат и други функции - те съдействат за регулиране на телесната температура, която обикновено е малко по-висока от човешката - около 38 градуса. Подобно на останалата част от тялото, ушите на котката трябва да се чувстват леко топли на допир, така че ако забележите, че те са по-скоро хладни - това може да е индикация, че нещо не е наред. Най-добрият начин да разберете дали вашата котка има ниска телесна температура е да се измери чрез ректален термометър, но това трябва да се извърши от ветеринарен лекар. 

Кога да потърсим помощ

Коте у домаСнимка: IStock

Ушите, които са просто леко хладни, вероятно не са знак, че нещо физически не е наред с домашния любимец, но ако ги усещате наистина студени - това може да покаже сериозни здравословни проблеми, като хипотермия. При всяко животно хипотермия настъпва, когато тялото губи топлина по-бързо, отколкото може да я произведе, причинявайки цялостен спад на телесната температура под нормалните нива.

Dogsandcats.bg

Докато повечето случаи могат да бъдат приписани на прекомерно излагане на студено време, има някои медицински състояния като хипотиреоидизъм и хипогликемия, също могат да причинят хипотермия. Независимо от причината, хипотермията може да доведе до смърт, ако накара котката да изпадне в шок.

Студените уши могат да болят и дори да се възпалят поради необичайната си температура. Измръзване се случва, когато кръвоносните съдове се свиват в опит да запазят топлината в останалата част от тялото. Ако мъркащият ви приятел е бил навън в студено време и забележите, че ушите му са студени - трябва да се опитате да го стоплите. Заведете котката си в топла стая и я завийте с одеяло. Можете дори нежно да я масажирате, както правим с човек, на когото му е студено. 

Да предпазим котката от измръзнаве

Ако забележите, че ушите на котката са студени на допир, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, за да предотвратите възможни усложнения в случай, че това е свързано с хипотермия или измръзване. В по-тежки някои случаи може да са необходими затоплени интравенозни течности, за да се повиши температурата на котката, така че не забравяйте да работите с вашия ветеринарен лекар, за да намерите най-ефективния план за лечение възможно най-бързо.

Превенцията е най-добрият залог за предотвратяване на хипотермия или измръзване при котки. Дори и да имат козина, мъркащите приятели не са застраховани от измръзнаве, особено ако прекарват дълго време навън през зимата. За да си спестите главоболия - най-добре не пускайте мяукащия си спътник навън, когато е студено или поне не го оставяйте твърде дълго, в случай че котката ви живее в къща и е свикнала с ежедневните игри в двора.

Виж още