Какво означава, че котките са „задължителни месоядни животни“

котка се храни Снимка: iStock

К отките често се наричат „задължени месоядни животни“, особено по отношение на диетата им. Но какво означава това?

Накратко, задължителните месоядни животни са „истински“ месоядни животни. Те са създадени, за да живеят при диета само с месо. Те не са всеядни като хората или кучетата (които са еволюирали да консумират зърнени храни, плодове и зеленчуци). За да получат всичко необходимо от диетата си, котките трябва да ядат месо. В противен случай диета без месо може да бъде пагубна за тях.

Котките се нуждаят от повече протеини от кучетата. Котенцата от друга страна се нуждаят дори от повече протеини, отколкото една възрастна котка – за да растат здрави.

От какви хранителни вещества се нуждаят котките, които се съдържат в месото?

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

И така, мъркащите животни са задължителни месоядни животни, защото се нуждаят от определени хранителни вещества, които се съдържат в месото. Една незаменима аминокиселина, която котките не могат да получат от друг източник, освен от месото, е тауринът. Повечето животни могат да произвеждат своя таурин до известна степен, но котките не могат. Те трябва да го получават от диетата си.

Ако не го направят, котките могат да развият всякакви здравословни проблеми, включително разширена кардиомиопатия, дегенерация на ретината и репродуктивни проблеми. Много фактори влияят на вашата котка да консумира достатъчно таурин – не непременно само количеството таурин в тяхната котешка храна.

Мяукащите животни също не могат да произвеждат друга аминокиселина - аргинин., те трябва да я консумират в диетата си. Това хранително вещество се използва за отстраняване на амоняка от тялото. Без него амонякът може да се натрупа и да причини проблеми, включително повръщане, неврологични проблеми и дори смърт.

Много животни могат да превърнат бета-каротина във витамин А, основен витамин. Това включва кучета. Много храни за кучета добавят бета-каротин към храната за кучета като витамин А. Котките обаче не могат да направят това. Те трябва да консумират витамин А в неговата активна форма, която се съдържа в месото.

котка се храниСнимка: iStock

Има и други хранителни вещества, но тези са най-важните. В крайна сметка котките трябва да ядат месо, за да получат всички необходими хранителни вещества.

Има ли значение конкретното месо за котките?

Какво точно месо трябва да консумират мъркащите животни няма голямо значение. Всички видове месо включват всички аминокиселини, от които се нуждае вашата котка, въпреки че могат да ги съдържат в различни количества. Месото ще е богато и други вещества. Например рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които са много полезни за котките. Други видове месо обаче не съдържат този вид мастна киселина. Не е необичайно да видите рибно брашно, добавено към храна за увеличаване на съдържанието на омега-3 мастни киселини в котешка храна.

Могат ли котките да оцелеят на веган или вегетарианска диета?

Всички тези диети могат да работят до известна степен за кучетата, а за някои хора е напълно видимо, че функционират чудесно. При гальовните животни случаят обаче не е такъв. Една котка не може да бъде нито веган, нито вегетарианец. Както казахме, причината е, че котките не могат да получат много от хранителните вещества, които кучетата могат да получат от растенията. Витамин А е отличен пример за това. Тауринът също. Кучетата и хората могат да произвеждат таурин. Котките обаче не могат и трябва да го консумират в диетата си, а той се съдържа само в месото. Без таурин сърцето на котката не може да функционира правилно и то в крайна сметка ще умре. Сърдечните мускули няма да могат да се възстановят, тъй като се нуждаят от таурин за това.

котка се храниСнимка: iStock

Освен това храносмилателният тракт на котката просто не е направен да смила големи количества растения. Веганската диета би била изцяло растителна. Поради това може да причини храносмилателни проблеми. Вашата котка може да не е в състояние да смели и усвои всичко необходимо, което ще причини дефицити.

Какво се случва, ако котките не ядат месо?

Котка, която не яде месо, няма да усвои всички витамини и минерали, от които се нуждае, за е здрава. По-конкретно, те вероятно ще получат дефицит на витамин А и таурин. И двете са животозастрашаващи недостатъци, които в крайна сметка ще доведат до смъртта на котката.

Има ли месо, което котките не трябва да ядат?

котка се храниСнимка: iStock

Мяукащите приятели могат да се хранят с различни видове месо. Това за което трябва да внимавате са бактериите, ако решите да дадете на котката си сурово месо (макар че се препоръчва да не го правите) Въпреки това, няма конкретен вид месо или животно, което котките не трябва да ядат (стига да не е токсично).

Въпреки че котките ядат сурово месо в дивата природа, това става веднага след като убият животното. Следователно месото няма време да развие патогени, пренасяни от храната. Това не важи за суровата храна, с която храним котките си днес, която често е мъртва дни или дори седмици, преди да стигне до нас.

Могат ли котките да живеят само на месо?

Технически, да. Въпреки това, в дивата природа, котките биха изяли цялата плячка - включително техните органи и всичко, което е в храносмилателния им тракт. Ето как те биха консумирали някои хранителни вещества, които иначе не биха получили.

Домашните котки не се хранят така. Въпреки това, единственото нещо в котешката храна е мускулното месо, което не включва органите и другите части на животните. Поради тази причина трябва да се добавят витамини и минерали. Понякога това отнема малки количества зеленчуци и плодове, което е напълно добре, стига да е умерено.

Виж още