Какво означава, когато котка мърка силно

котка у дома Снимка: iStock

К отките са очарователни същества и като техни любители искаме да научим колкото се може повече за тях. Един от най-интригуващите звуци, които котката издава, е мъркането и мнозина се чудят какво означава това, особено когато е силно. Докато много котки мъркат, за да изразят радост и задоволство, те могат да го правят и по други причини, като стрес и безпокойство. Така че, в тази статия ще изброим няколко интересни факта, които могат да помогнат да се обясни силното мъркане при котките.

Разбиране на котешкото мъркане

котка у домаСнимка: iStock

Мъркането е мек вибриращ звук, който котките издават чрез подсъзнателна вибрация на мускулите на ларинкса. Повечето хора предполагат, че котките мъркат само когато са щастливи или доволни, но това не винаги е вярно.

Докато мъркането често се свързва с положителни емоции, като релаксация и удоволствие, котките могат да мъркат и когато са тревожни, стресирани или дори изпитват болка.

Dogsandcats.bg

Ето защо е важно да вземете предвид други поведенчески сигнали и цялостния контекст, в който се случва мъркането.

1. Генетични фактори

Точно както хората имат уникални гласове, котките имат индивидуална честота на мъркане, а някои котки естествено ще имат силно мъркане поради генетични фактори. Интересното е, че честотата на мъркането на котките не се променя с възрастта, така че много котки, родени със силно мъркане, остават такива през целия си живот.

2. Личностни черти

Котките, подобно на хората, имат различни характери. Някои от тях са екстровертни и изразяват емоциите си открито. Те могат да мяукат силно и по-често от другите котки и да мъркат по-често, за да изразят присъствието и чувствата си.

3. Доволство и щастие

котка у домаСнимка: iStock

Честа причина за силно мъркане е доволството и щастието. Когато котките се чувстват сигурни, обичани и спокойни, те могат да мъркат силно, за да изразят положителните си емоции. Този тип мъркане често е придружено от други признаци на релаксация, като месене с лапи, затворени очи и отпусната поза на тялото. Много котки също ще „удрят“ главите си във вашите или ще се галят във вас, когато са щастливи.

4. Търсене на внимание

Котките могат да бъдат умели манипулатори. Някои котки може да мъркат силно, за да привлекат вниманието на собственика си за обич или лакомства. Ако една котка забележи, че силното им мъркане получава положителен отговор от техните човешки спътници, тя може да продължи да го прави, за да получи това, което иска.

5. Стрес, болка и безпокойство

Въпреки че котките обикновено мъркат, когато са щастливи, те също могат да мъркат силно, когато са стресирани, при болка или тревожност. В експериментални проучвания е установено, че котките правят това, защото мъркането ускорява възстановяването на нараняванията. Освен това освобождава „хормони на щастието“ от мозъка на вашата котка, като ѝ помага да се отпусне. Ако котката ви мърка силно в ситуация, в която може да се почувства застрашена или претоварена, обърнете внимание на другите им поведения, за да видите дали също показват признаци на стрес или безпокойство, които могат да включват:

  • Криене
  • Избягване на собствениците или други животни
  • Признаци на нараняване (нараняване, кървене и др.)
  • Прекомерна грижа за козината
  • Облизване или хапане
  • Повишена агресия
  • Промени в навиците за хранене или сън

Ако забележите някой от тези признаци при вашата котка, важно е да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изключите всякакви медицински причини и да получите помощ за вашата котка.

котка у домаСнимка: iStock

Как да направим разлика между доволното мъркане и мъркането поради болка?

Правенето на разлика между задоволство и страдание може да бъде предизвикателство, особено когато котката мърка силно. Потърсете други поведенчески сигнали и признаци, за да определите основната емоция. Например, ако вашата котка има отпусната поза на тялото и затворени очи и показва нежно поведение, е по-вероятно тя да мърка от задоволство. Въпреки това, ако мъркането е придружено от признаци на стрес като напрегната поза на тялото, разширени зеници, криене или агресия, това може да означава тревожност.

Трябва ли да се притесняваме, ако котката изведнъж започне да мърка по-често?

Внезапните промени в мъркащото поведение на при мяукащите животни може да изискват внимание. Например, ако вашата котка започне да мърка често без видима причина и показва други необичайни признаци като намален апетит, летаргия или агресия, препоръчително е да се консултирате с ветеринарен лекар.

котка у домаСнимка: iStock

Силното мъркане при котките може да има различни значения и не се ограничава само до удовлетворение и щастие. Докато много котки мъркат силно, когато са отпуснати, други могат да го използват, за да общуват, да търсят внимание или да изразят дискомфорта си. Разбирането на личността на вашата котка, наблюдението на цялостното им поведение и обмислянето на контекста ще ви помогне да дешифрирате истинското значение зад силното им мъркане. Ако почувствате, че котката ви е в беда, незабавно я заведете на ветеринар.

Виж още