Какво представлява котешкото акне

котешко акне Снимка: iStock

С игурно сте изненадани, но мъркащите ни домашни животни могат да развият акне, точно както се случва при нас, хората. Това се случва при гальовните животни от всички възрасти, без значение дали котката е мъжка, женска, кастрирана или не. В много случаи, акнето дори се повтаря отново.

Според PetMD това е заболяване, при което фоликулите (обикновено на брадичката) произвеждат повече кератин от необходимото и се запушват. Това води до червени подутини, черни точки лезии, които приличат на пъпки.

Как изглежда котешкото акне

Лошото на това състояние на кожата е, че то много прилича на брадичка, която е просто мръсна и много собственици не си дават сметка, че всъщност трябва да потърсят ветеринаря си, или го забелязват по-късно.

Dogsandcats.bg

При игривите представители, които ежедневно ни изненадват с пакости, събират прах от места, които дори самите ние не достигаме, собственикът може да се забави с разпознаването на акнето.

Можете да се изкушите да опитате да почистите брадичката на котката си и да си дадете сметка, че не можете. При някои котки се появяват и червени пъпки, а лезиите могат да бъдат открити по горната и долната устна на животинчето.

Фоликулите могат да станат толкова запушени, че да се слеят заедно и да образуват подути, болезнени корички. Тъй като лезиите стават по-големи, фолукилите са по-податливи на разкъсване, което е много болезнено преживяване за домашния любимец. Ако състоянието не се лекува, в тежките случаи може да доведе до хронична загуба на козина, зачервяване и дори кървене.

Какво причинява акне по брадичката на котката

котешко акнеСнимка: iStock

Причините за появата на котешкото акне все още е загадка. Според Purina се наблюдава честа поява на акне при котки, които се хранят от пластмасови купички. Не е изключено и лошата грижа за козината също да предизвиква това състояние, особено при възрастните представители, които изпитват трудност да се мият добре.

Съществуват и други условия за появата на акне, като те могат да бъдат:

  • Стрес
  • Слаба имунна система
  • Хранителна алергия
  • Хормонален дисбаланс
  • Хиперактивни мастни жлези

Какво е лечението на котешко акне

Ако забележите мръсната брадичка на мъркащия приятел - заведете го на ветеринар, за да го прегледа. Ако се установи наличието на котешко акне, има различни начини, по които може да се излекува, като ветеринарите ще преценят кой е най-подходящият.

Някои от най-често срещаните решения за борба с акнето при котки са:

  • Почистване

Ветеринарният лекар би могъл да препоръча необходимите антибактериални средства, с които да почистите брадичката на мъркащия приятел.

  • Прием на Омега 3

Мастни киселини като Омега-3 могат да помогнат за здравето на кожата на котките и да предотвратят появата на акне.

  • Замяна на пластмасовите купи

Помислете за купи за храна и вода от друг материал - керамични или от неръждаема стомана.

  • Лечебни шампоани

Леките случаи на котешко акне могат да бъдат лекувани с антибактериални и противогъбични шампоани. В никакъв случай не използвайте средства за почистване на кожата, които използвате вие!

  • Антибиотици

При тежки случаи, когато се е развила инфекция, ветеринарният лекар може да препоръча курс на антибиотици - под формата на гел, крем или перорално приемане.

Може ли котешкото акне да се появи пак

котка при ветеринарСнимка: iStock

В някои случаи, това състояние може да се превърне в повтарящо се. В такава ситуация, трябва да обсъдите с ветеринарния си лекар какво да предприемете, за да може да намалите случаите на акне.

Въпреки че причините, водещи до котешко акне, все още са неясни, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска. Смяната на купите за храна и вода с керамични или от неръждаема стомана е една от първите стъпки.

Ако котката ви страда от акне по брадичката, не забравяйте, че това обикновено е само повърхностен проблем, а не такъв, който ще има сериозно въздействие върху цялостното здраве на вашата котка. Все пак, ако забележите „изцапаната“ брадичка на домашния си любимец - следва да се консултиране с ветеринарния лекар, за да ви помогне за следващите стъпки.

Вижте още:

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Виж още