Какво трябва да направим, ако избягала котка се върне у дома

домашна котка Снимка: iStock

К акто за собствениците, така и за котките е изключително стресиращо, когато котките изчезнат. Но ако имаме късмета мяукащия приятел да се върне у дома, има някои неща, които задължително трябва да направим, за де сме сигурни, че котката ни е добре и не ѝ се е случило нищо лошо.

Когато изчезналата ви котка се върне у дома, трябва да я въвеждате отново бавно, за да предотвратите стреса и възбудата ѝ. Заведете я на ветеринар за преглед и я хранете на малки порции, за да избегнете здравословни проблеми.

Къпането ще премахне бълхите и мръсотия от козината и може да се наложи да го направите, ако котката ви се върне мръсна.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако не сте поставили микрочип на котката си, добра идея е да го направите, в случай че избяга още веднъж. Кастрацията и стерилизацията също се препоръчват, тъй като те ще попречат на котките да обикалят кварталите, за да си намерят партньори.

Защо котките изчезват?

Често срещано е котките да изчезнат. Повечето мяукащи животни (особено тези които живеят в къща и са свикнали да се разхождат) обикновено се връщат всеки ден или на няколко дни.

Съществуват най-различни причини, поради които мяукащите животни успяват да избягат от дома:

 • Търсене на партньори, ако котката е разгонена и не е стерилизирана или кастрирана
 • Любопитство
 • Бягство
 • Изгубване
 • Попадане в капан
 • Нараняване
 • Укриване

Как да подходим, след като котката се върне след известно скитане навън

Това е чувство на чиста радост и облекчение, когато изчезнала котка се върне у дома! Въпреки това, продължете с повишено внимание през първите 24-48 часа, тъй като вашият домашен любимец ще се почувства стресиран и крехък. Когато котката ви се прибере у дома, я приветствайте със следните стъпки:

 • Посетете ветеринарен лекар

Невъзможно е да разберете какво се е случило с вашата котка, когато е изчезнала. Може да се е сбила, да е била нападната или да се е наранила при падане. Вашата котка ще скрие всяка болка или нараняване, когато се върне, така че я заведете на ветеринар, дори ако не показва никакви симптоми. Н

 • Помогнете ѝ да се установи

домашна коткаСнимка: iStock

Дайте на котката си време и пространство да се адаптира, когато се прибере у дома. Мъркащите животни не обичат промяната, така че осигурете достатъчно комфорт и спокойствие за мяукащия приятел, за са свикне отново с уюта на дома.

 • Изкъпете котката

Въпреки че котките не обичат да бъдат къпани, добра идея е да премахнете бълхите, буболечките и остатъците от козината им. Вероятно козината на вашата котка може да е малко мръсна и неподдържана, така че измиването ѝ ще я накара да се почувства много по-добре.

 • Обезпаразитете котката

Не се знае къде е бил мъркащият ви приятел, така че се погрижете да го обезпаразитите, за да сте сигурни, че не пренася паразити в дома ви.

 • Поктавете микрочип

Ако вашата котка все още не е микрочипирана, трябва да поправите това. Микрочипът е миниатюрна частичка, която се поставя под кожата на вашата котка и съдържа вашия телефонен номер и адрес. Ако котката ви бъде изгубена или открадната, микрочипът може да ви помогне да си върнете домашния любимец и да докажете собствеността му.

 • Стерилизирайте или кастрирайте котката, ако не сте го направили

Поведение на котката след завръщане у дома

домашна коткаСнимка: iStock

В зависимост от опита и причината за изчезването, вашата котка може би ще прояви промени в поведението, които може да ви безпокоят, когато се прибере у дома. Поведението на вашата котка трябва да се върне към нормалното след няколко дни, след като котката ви е имала възможност да обработи това, през което е преминала.

Междувременно дайте на гальовния приятел си толкова място, колкото му е необходимо, и бъдете търпеливи. Никога не се карайте и не викайте на котката си, тъй като ще засилите нейната травма.

Когато котка се върне у дома, след като е била изчезнала, със сигурност има редица неща, за които трябва да се погрижите. Най-важното е да я заведете на ветеринар, за да се уверите, че всичко със здравето ѝ е наред. Не се тревожете, ако забележката ви промени външния вид и поведението на вашата котка. След известно време ще започне да се връща към нормалното.

Виж още