Какво трябва да знаете, преди да станете приемен стопанин на котка

котка в приют Снимка: iStock

Г оляма част от приютите разчитат приемни семейства, за да настанят животните си за осиновяване и тази практика е полезна за всички участници. За животните плюсът е, че получават дом (макар и временен) и възможност да се социализират. Повечето приемни семейства вече живеят с котка или куче, така че за животинчето, което чака новия си дом е полезно да съжителства с други видове, за да има с кого да ииграе и да общува.

За приютите настаняването на някои от животните е от голяма помощ, тъй като за съжаление тези организации почти винаги приемат повече животни, отколкото имат капацитет да се грижат. Така че ако не може да осиновите домашен любимец, но искате да помогнете на приют и да съжителствате за кратко с мъркащ приятел - да бъдете приемен стопанин е чудесна опция.

Процес на одобрение от приюта

котка в приютСнимка: iStock

Ако искате да отглеждате временно мъркащи животни, първата стъпка е да бъдете одобрени от съответния приют или организация. Ще трябва да попълните документи и може би да преминете обучение. Служител на приюта може дори да се отбие до дома ви, за да се увери, че имате място за временно настаняване на домашен любимец и, че сте обезопасили дома си. Някои важни детайли, които може да наложат проверка от организацията са: 

Dogsandcats.bg
 • Имате ли други домашни любимци? Те ще трябва да бъдат в крак с ваксинациите и да бъдат достатъчно социални, за да посрещнат друг домашен любимец в къщата.
 • Имате ли място, където приемната котка да бъде отделена? Важно е да има защитена стая, където новите домашни любимци могат да бъдат изолирани. Има много причини за временна изолация на новото мъркащо приятелче, като например ако котката не е ваксинирана, ако се стресира и причинява щети, когато не сте вкъщи, или ако просто се нуждае от място, където да бъде сама.
 • Как се отнасят другите хора във вашето домакинство към отглеждането на животни?
 • Имате ли време и гъвкавост да отгледате котка? Част от причината, поради която котката идва в дома ви, е да я социализирате, така че ще трябва да сте вкъщи често, за да общувате с нея.
 • Имате ли търпението да отглеждате котка? Приемните семейства трябва да разберат, че някои животни може да са претърпели насилие или са имали негативен опит с хора в миналото си. Също така трябва да сте наясно, че котката едва ли ще бъде обучена да не драска мебели и да не се катери по плотове, затова на вас се пада отговорността да бъдете търпеливи и да я научите на някои правила в дома.

Въпроси, които да зададете на приюта

котка в приютСнимка: iStock

Трябва да се чувствате свободни да задавате свои собствени въпроси по време на процеса на одобрение. Колкото повече неясноти изчистите, толкова по-гладка ще бъде комуникацията ви с приюта и разбира се - по-бързото и ефективно намиране на постоянен дом на животинчето. Помислете за следните въпроси:

 • Осигурява ли приютът храна, тоалетна, котешки аксесоари и покрива ли разходите за медицински грижи?
 • Приютът има ли ветеринарен лекар, с когото работи?
 • Ще се очаква ли да отворите дома си за потенциални осиновители или трябва да водите котката в приюта, когато има потенциален осиновител?
 • Можете ли да поискате котката да се върне в приюта, ако съжителството ви не работи?
 • Ще имате ли възможност да изберете коя котка искате да приютите?
 • Ще имате ли възможност да осиновите котката, ако решите, че искате да я задържите?

Отговорите на тези въпроси ще варират в зависимост от приюта. Без значение какъв е отговорът, просто се уверете, че се чувствате комфортно с практиките и правилата на организацията, преди да продължите напред.

Консумативи, от които се нуждаете

котка в приютСнимка: iStock

Преди мяукащото животинче да дойде в дома ви, ще трябва да помислите с какво разполагате и дали може да осигурите следните артикули:

 • Транспортна чанта: може да се наложи да заведете котката на срещи с ветеринарен лекар или в приюта, ако се появи осиновител. 
 • Висококачествена храна: изберете мокра или суха храна, която е подходяща за възрастта и здравословното състояние на мъркащия приятел.
 • Тоалетна: в най-добрия случай две, тъй като котките обичат да разполагат с повече от една.
 • Играчки: част от вашата работа като приемен родител е да социализирате котката, така че играта е от съществено значение.
 • Стълб за драскане: ще искате да обучите приемното си коте да използва драскалка, за да спасите вашите мебели и тези на бъдещия осиновител.
 • Отглеждане на котки със специални нужди: какво е необходимо да знаете за състоянието на животинчето и дали се нуждае от специални грижи.

Трудно ли ще е да кажете сбогом?

котка в приютСнимка: iStock

Най-трудната част от приемното настаняване е изпращането на котка в новия им дом. Отглеждането на гальовното животинче е много възнаграждаващо, но в същото време е горчиво, тъй като ще дойде моментът, в който животинчето ще намери стопаните си и ще трябва да напусне вашия дом. В такава ситуация не трябва да забравяте, че това е била целта на вашия приемен дом и, че щом котето си е намерило постоянен - значи всички сте свършили работата си чудесно!

И не забравяйте, че в крайна сметка, ако промените решението си и твърдо решите котето да остане при вас - приютът вероятно ще ви разреши да го направите. 

Виж още