Кастриране на котката: пътят към по-здрав и по-щастлив домашен любимец

домашна котка Снимка: iStock

М яукащите домашни любимци са източник на безкрайна радост и уют. Но с цялото щастие и любов от тяхното присъствие идва и отговорността да се грижим за котките си по най-добрия възможен начин. Едно от най-важните решения, които трябва да вземем като стопани, е кастрацията на нашия домашен любимец.

Независимо, че операцията е рутинна, собствениците често се колебаят дали да предприемат тази стъпка. Затова от съществено значение е разбирането на процедурата, какви са ползите за здравето на котката и как помага тя за справяне с поведенческите проблеми.

Кастрацията на котките беше темата на специалния уъркшоп на Nestle Purina Pro Plan, който се проведе на 9 март. За него ще разкажем по-късно, а сега ще поговорим цялостно за кастрацията на котките с помощта на д-р Сакаджийска.

По-топло време и по-дълъг ден - начало на размножителния сезон на котките

Събитие на Nestle Purina Pro PlanСнимка: Nestle Purina Pro Plan

С настъпването на пролетта започва и размножителният сезон на котките. Разгонването при женските котки може да започне на възраст от 6 месеца, но понякога и на по-късен етап. След което в рамките на един сезон, котката може да се разгонва на всеки 2-3 седмици. Този момент е съпроводен от силна вокализация, към която никой собственик на котка не може да остане безразличен.

Мъжките котараци започват да маркират вертикални повърхности с урина, а често проявяват и агресивно поведение, поради бушуващите хормони.

И мъжките, и женските котки обаче могат да докарат главоболие на стопаните си, поради непрестанните си опити за бягство. Тъй като се ръководят от хормоните и инстинкта си за чифтосване, котките могат да бъдат доста изобретателни в опитите си да се измъкнат навън, за да потърсят партньор. А това крие риск да пострадат от коли, кучета или други котки.

Какво да очакваме след кастрацията на котката?

Събитие на Nestle Purina Pro PlanСнимка: Nestle Purina Pro Plan

След кастрирането, можем да си представим, че настъпва нова перспектива в живота на нашия мъркащ приятел. Агресията при мъжките котки намалява, маркирането с урина спира (или не е толкова силно), а женските котки стават по-спокойни и уравновесени.

Разбира се, силната вокализация на котките няма магически да изчезне, но този път ще е при вида на любимо лакомство или пък заради някоя затворена врата.

Кастрацията не е само отговорно решение за котешките стопани, но и може да допринесе за дълъг и здрав живот на домашния любимец. Според ветеринарните лекари, кастрацията при женските котки намалява риска от различни сериозни заболявания като хормонално зависими тумори, кисти на яйчниците и възпалителни процеси на маточните рога и шийката на матката. Така не само спестява стреса от бременност и раждане на котката, но и защитава нейното здраве в бъдеще.

Събитие на Nestle Purina Pro PlanСнимка: Nestle Purina Pro Plan

След операцията, обаче, вниманието ни трябва да се насочи и към храненето на котките. Мнозина от тях имат склонност към наддаване на тегло, което може да предизвика сериозни проблеми за тяхното здраве. Ето защо е важно да ги стимулираме да се движат и да им предоставим правилна диета, която отговаря на техните нужди.

За щастие всички тези теми бяха обсъдени от ветеринарните лекари на уъркшопа на Nestle Purina Pro Plan.

Акценти от събитието на тема кастрация на котките на Nestle Purina Pro Plan

Събитие на Nestle Purina Pro PlanСнимка: Nestle Purina Pro Plan

По време на уъркшопа на 9 март, Nestle Purina Pro Plan събра ветеринарни експерти, които обсъдиха всички аспекти на кастрацията на котки - от значението ѝ за здравето до грижите след операцията и необходимостта от специална диета.

Събитието беше не само информативно, но и забавно, като актрисата и известен котешки любител - Поли Недкова внесе допълнителен дух и създате приятелска атмосфера.

Темите, засегнати от ветеринарните лекари относно кастрацията на котките в различните панели бяха:

  • Защо кастрацията е важна с д-р Христина Шукерова
  • Кога да кастрираме котката си с д-р Пламен Кьосев
  • Грижи за котката след кастрацията – необходимите грижи след операцията, хранене (промени в диетата), активности (промени в поведението, движението и възстановяването) с д-р Даниела Сакаджийска

Публиката не остана безучастна и се включи с различни твърдения по темите във всичките панели, задаваше въпроси и не на последно място - взе активно участие в проведената игра.

Нашите котки са източник на безкрайна радост и обич в живота ни. Затова е наш дълг да ги защитим и да гарантираме, че живеят дълъг и щастлив живот. Кастрацията е един от най-добрите начини да направим това, като ги спасим от ненужен дискомфорт и ги подготвим за дълги години на любов, приключения или сън на дивана.

Събитие на Nestle Purina Pro PlanСнимка: Nestle Purina Pro Plan

Виж още