Кога дишането на котките през устата е притеснителен симптом

котка с отворена уста Снимка: iStock

Д ишането през устата при котките не е нормално и може да е признак на сериозно медицинско състояние. Котките обикновено дишат през носа си с гладко и равномерно дишане. Въздухът преминава през трахеята и в белите дробове, където кислородът навлиза в кръвния поток. Отпадъците от въглероден диоксид напускат кръвния поток и се издишват през носа.

В кои ситуации котките могат да започнат да дишат през носа - ще научим сега, за да знаем, че е време за посещение при ветеринар.

1. Стрес

След усилени упражнения котките се задъхват или дишат през устата си. Това е нормално и позволява на вашата котка да се охлади чрез изпаряване на влага през езика, устата и белите дробове. Някои мъркащи приятели дишат с отворена уста, ако се чувстват стресирани или уплашени. Ако дишането изглежда затруднено или учестено или котката ви изглежда тревожна, консултирайте се с ветеринарен лекар, тъй като може нещо да не е наред с нея в този момент - например да претърпява топлинен удар в горещ, летен ден.

2. Котешка астма

Котешката астма се причинява от възпаление на проходите в белите дробове. По време на астматичен пристъп мяукащият спътник може да диша през устата си, да кашля, да хрипти и да изпъва врата си и да прегърбва раменете си. Устните и езикът му може да станат сини, тъй като не получава достатъчно кислород. Астмата може да бъде предизвикана от алергени, стрес, затлъстяване, паразити или сърдечни заболявания.

Dogsandcats.bg

3. Проблем с белите дробове

котка с отворена устаСнимка: iStock

Плеврален излив е състояние, при което около белите дробове се натрупва течност. Течността компресира дробовете, предотвратявайки разширяването им и позволявайки навлизането на достатъчно въздух. Симптомите на състоянието включват отворена уста, затруднено и учестено дишане, летаргия, загуба на апетит и посиняване на кожата и лигавиците. Плевралният излив има много възможни причини, включително инфекции в белите дробове, рак, необичаен лимфен дренаж и кръвни съсиреци в белите дробове.

4. Инфекции на горните дихателни пътища

В допълнение към дишането с отворена уста, котките с инфекции на горните дихателни пътища имат симптоми като кихане, кашлица, треска, хрема и депресия. Повечето инфекции на горните дихателни пътища се причиняват от вируси, като силно заразния котешки калицивирус и котешки херпес вируси. Бактериалните инфекции, включително хламидия и Bordetella, също причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Тези инфекции често са силно заразни, затова мъркащият ви приятел трябва да получи лечение възможно най-скоро.

Като котешки родител, трябва да знаете, че мъркащите приятели нормално дишат през носа. Разбира се, ако след игра и дълго тичане у дома, не е изключено котката да се задъха (при малките котета се случва доста често, тъй като те играят доста буйно и продължително), но това дишане трябва да отмине бързо. Ако към него има други симптоми и котката ви диша продължително време с отворена уста, кашля или хрипти - посещението при ветеринарен лекар не трябва да се отлага.

Вижте още:

Страдат ли котките от астма

Виж още