Страдат ли котките от астма

котка лечение Снимка: iStock

Д али за изненада или не - гальовните животни могат да се разболеят от астма. Това е повтарящо се респираторно състояние, което се характеризира с възпаление в белите дробове и стесняване на дихателните пътища. Астмата се появява след контакт с алерген като прах или цветен прашец, които котките вдишват. Състоянието може да се влоши от стрес.

Котките, които са засегнати от астма могат да показват признаци на кашлица, затруднено дишане и хрипове.

Въпреки че тези симптоми могат да се появят и изчезнат, в зависимост от контакта на вашата котка алергените, астмата няма да се изчисти сама без дългосрочно лечение.

Симптоми на котешка астма

котка лечениеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-честите признаци на заболяването включват:

  • Кашлица, която може да изглежда като запушване или повръщане
  • Затруднено дишане
  • Дишане, което изглежда сякаш идва от корема, вместо от гърдите
  • Шумно и хриптящо дишане

Причини за появата на котешка астма

Котешката астма се причинява от алергична реакция, предизвикана, когато котката вдишва алерген като прах, цигарен дим, полени, прахови акари, плесен, котешка тоалетна и домакински химикали. Дори излагането на свещи, лак за коса и освежители за стая може да предизвика обостряне при чувствителни котки.

Ако забележите признаци на астма при вашия мъркащ спътник като затруднено дишане, трябва да посетите ветеринарен лекар. За да се установи наличието на астма, мяукащите животни може би ще имат нужда от кръвен панел, профил на дирофилариоза и рентгенография на гръдния кош.

Някои котки може също да се нуждаят от повече изследвания, които могат да включват фекални тестове за белодробни паразити, както и промивки на дихателните пътища, за да се търси причината за възпалението на белите дробове. В някои случаи диагнозата е много лесна и ясна, но други котки ще изискват по-задълбочени изследвания. За съжаление, ветеринарите често не могат да разберат какво е започнало процеса на първо място.

Лечение на котешка астма

котка лечениеСнимка: iStock

Тъй като главният проблем, свързан с астмата, е основното възпаление, лечението е насочено към намаляване на това възпаление. Обикновено не е възможно да елиминирате алергените, които вашата котка вдишва. Дори котката ви да не проявява симптоми, ще трябва да продължите с противовъзпалителното лекарство.

Вашият ветеринарен лекар ще препоръча необходимите лекарства, които мяукащият ви приятел трябва да приема. Те могат да бъдат под формата на инхалатор, подобно на хората с астма или перорални лекарства, които действат като противовъзпалителни средства.

При правилна грижа по-голямата част от котките с астма ще реагират на лечението и рядко могат да изпитват обостряния на симптомите. Въпреки това, дори ако изглежда, че симптомите на вашата котка изчезват, много е важно да продължите лечението, тъй като основното възпаление все още е налице и може да причини дългосрочно заболяване.

Важно е да знаете, че нелекуваната астма при при гальовните животни може да бъде фатална, също както при хората. Затова не трябва да се бавите с прегледа при ветеринар, след като чуете, че гальовния ви спътник хрипти при дишане или кашля по особен начин, който се различава от кашлянето при повръщане на топка с косми.

Вижте още:

Страда ли котката ми от алергия?

В кои случаи котките могат да хриптят

Котките причиняват ли астма на стопаните си

Виж още