Кога котките спят по гръб?

котка спи Снимка: iStock

П овечето котки спят по корем с прибрани под тях крака. Те дори могат да извият главата и опашката си нагоре, за да запазят топлината и да се почувстват защитени. Това е безопасен, удобен и нормален начин за сън на котките. Това прави необичайно да намерите котката си изпъната по гръб. Въпреки че е по-рядко, това е напълно нормално.

Котките спят по гръб, когато се чувстват сигурни и удобни в заобикалящата ги среда.

Ако вашата котка е бременна, със затлъстяване или в напреднала възраст, тя може да се опитва да свали тежестта от стомаха или крайниците си. Това може да бъде начин да поеме топлината от слънчев прозорец или да се охлади върху студения под от плочки. Някои котки могат да спят по гръб, когато търсят внимание.

Dogsandcats.bg

Котките спят по гръб по-рядко

котка спиСнимка: iStock

Коремът е чувствителна зона за мяукащите животни и те не обичат да го излагат на опасност. За повечето котки идеалната позиция за сън винаги е по корем. Лежането върху лапите им със свито тяло осигурява най-голяма топлина и защита. Дори помага на котката да изглежда по-малка (и следователно по-трудна за забелязване от хищници), когато спи.

Какво означава, когато котките спят по гръб?

Мяукащите приятели спят от 12 до 16 часа на ден и вашата котка може да избере да прекара голяма част от това време по гръб. За съжаление няма официални изследвания, които да потвърждават точните причини за това поведение при мъркащите приятели. Собствениците обаче все още имат много логични теории, които могат да обяснят какво означава това за вашата котка:

  • Чувство за безопасност

Тази позиция оставя корема на котката открит и отворен за атака. Ако вашата котка е готова да игнорира това и да спи по гръб, това означава, че се чувства в безопасност в своята среда. Не очаква скрита атака от вас или от други домашни любимци.

котка спиСнимка: iStock

  • Чувство за комфорт

Вашата котка може да намери самата позиция за много удобна. Спането по гръб може да ѝ даде възможност да се изпъне и да отпочине на мускулите си. Може дори да иска да изложи корема си на топла слънчева светлина или да се притисне към хладен под през горещ ден.

  • Охлаждане

Ако на котката ѝ е топло, може да се претърколи по гръб, за да спи. Това важи особено за подове от плочки или други повърхности, които са хладни на допир.

Спането по гръб ще позволи на котката да увеличи максимално контактните си точки със студената зона за спане. Котката може също да протегне краката си, за да не задържа топлина.

Защо котките лягат по гръб, когато ви видят?

Ако мяукащият приятел ви лежи по гръб, когато ви види, обикновено се радва на вашето присъствие. Насърчава ви да играете с него, да го галите или да му обръщате внимание.

котка спиСнимка: iStock

Ако котката ви показва корема си, докато спи, това може да е покана за разтриване на корема или може да е дълбоко заспала. Можете да изпробвате и да погалите котката си по пухкавия корем и да видите дали ще ви позволи да го направите. Ако котката ви затвори очи и започне да мърка, това със сигурност е знак, че ѝ е приятно.

Котките спят по гръб за комфорт и защото се чувстват в безопасност. Има моменти, когато сигнализира за здравословен проблем, но обикновено е безвреден. Чувствайте се свободни да го оцените. Това е очарователен навик, на който много малко котки се отдават.

Виж още