Кога се променя формата на зениците на очите при котките?

котешки очи близък план Снимка: iStock

К отешкото поведение не е толкова лесно за дешифриране, колкото кучешкото например. Докато кучето може да маха с опашка (издайнически знак за вълнение в повечето случаи), котките прикриват емоциите си и често не можем да ги разберем, но това е напълно нормално в тяхната природа.

Котките са еволюирали като самотен вид. В дивата природа те живеят сами, а не с други котки, така че нямат голяма нужда от твърде много комуникация. Има обаче няколко начина да преведете как се чувства вашата котка чрез фини знаци на езика на нейното тяло. Например - зениците на очите. Защо те променят формата си в определени ситуации?

Какво се опитват да ви кажат зениците на една котка?

Забелязвали ли сте някога, че очите на вашето коте изглеждат различно в зависимост от ситуацията, в която се намират? Те се свиват и разширяват не само в отговор на светлината, но и на емоцията.

Dogsandcats.bg

В стресова ситуация нервната система на вашата котка кара зениците им да се разширяват. Мислете за това като за техния отговор на това дали да бият, за да се защитят или да избягат. От друга страна, когато мъркащите животни са спокойни и щастливи - зениците им се свиват като доказателство за отпуснатото им състояние.

котешки очи близък планСнимка: iStock

Все пак, зениците се променят и поради светлината. Когато окото (котешко или човешко) е изложено на ярка светлина, зеницата ще се свие в опит да защити окото и да предпази светлината от него. В други случаи малка, „спокойна“ зеница може просто да означава, че котката ви е отпусната.

Големи, разширени зеници

Обратно, зениците стават по-големи на тъмно, за да проникне повече светлина и  мъркащият приятел вижда по-добре. Зениците на котенцата се разширяват в ситуации на слаба светлина, за да подобрят зрението им - всъщност котешките очи са проектирани да се разширяват в пълни кръгове, давайки на котките отлично нощно виждане. Ако зениците им изглеждат разширени дори при ярка светлина, това може да означава стрес, страх или загриженост.

Когато котката ви има зеници с форма на бадем, това обикновено означава, че е спокойна. Тя не са нито притеснени, нито отпуснати, но са наясно със заобикалящата ги среда.

Когато е необходимо посещение при ветеринар

котешки очи близък планСнимка: iStock

Зениците могат да се променят стотици пъти за един ден, така че промяната в размера и формата на зеницата не е повод за безпокойство. Помътняване в окото, обезцветяване на окото или ириса, всякакъв вид подуване, прекомерно мигане, секреция от очите или котката ви търка или рови окото си - може да са признаци на проблем с очите, затова ще трябва да посетите ветеринарния лекар.

Както виждате - по очите и размера на зениците можете да разпознаете не само как се чувсва мяукащия спътник в даден момент. Все пак - ако забележите, че нещо не е наред с очите на гальовния приятел - ще трябва да посетите ветеринарния лекар за преглед.

Виж още