Кои звуци дразнят котките у дома

котка и прахосмукачка Снимка: iStock

К отката ви „гмурка“ ли се под леглото, когато се почука на вратата, чуе се звукът на асансьора или се разнесе гръм в дъждовен ден? Това не е необичайно, защото силните, внезапни и високи звуци са склонни да дразнят и плашат котките. Гальовните приятели имат отличен слух, подсилен от техните подобни на сателит уши, които могат да уловят звуци, които човешките уши не могат да чуят. За да поддържате спокойна домашна среда без предизвикващи стрес звуци, които дразнят котките, предприемете стъпки за създаване на тихи места в дома си, където котката ви може да избяга в шумни дни.

Силни звуци, които дразнят котките

Фойерверки, бръмчене на силен мотоциклет или кола, прахосмукачки, кухненски роботи, звънци на врати, гръмотевици, лаещи кучета, косачки за трева и духалки за листа могат потенциално да раздразнят вашата котка. Причината тези звуци да карат котката ви да тича под леглото или дивана е, че тя не е свикнала с тях.

Ако мъркащият домашен любимец е бил отгледана в относително тихо домакинство като коте, където силните звуци са били необичайни, тогава тези звуци стават страшни, когато порасне. Вашата котка може също да свърже някои от тези звуци с неприятни спомени. Например, почукване на вратата или звънец на вратата бързо се асоциират с пристигането на непознат.

Звукова честота, която котките мразят

уплашена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките имат отличен слух и могат да чуят различни звуци, които човешките и кучешките уши не могат. Докато хората чуват звуци до 20 000 Hz, котките могат да чуват звуци до 64 000 Hz. С течение на времето тези високи звуци могат да причинят всичко раздразнение и страх у гальовния спътник.

Опитайте се да изключите електронните устройства и уреди, когато не ги използвате.

Тъй като не можем да чуем тези звуци, може да е трудно да определим дали нещо в къщата ви ги издава, за да дразни котката ви. Много пъти обаче тези звуци се причиняват от електронни устройства и неща като флуоресцентни или LED крушки. Опитайте се да изключите тези устройства, когато не ги използвате, и създайте тиха стая за вашата котка, която е далеч от електрониката.

Има ли определен звук, който котките мразят?

Силните звуци и високочестотните такива са тези, които причиняват съскане или ръмжене на котка. Това е така, защото гальовните животни съскат, когато са разтревожени, уплашени, изпитват болка или са болни. Когато ръмжат или съскат на друго животно, те му казват да се отдръпне. Така че, ако вашата котка чуе този звук от вас или от нещо в дома ви, това незабавно ще я постави в състояние на тревога.

Музиката обикновено е приятна за котките

котка и прахосмукачкаСнимка: iStock

Един от начините да успокоите котката си в стресиращи шумни ситуации е да пуснете тиха класическа музика. Нежната поп музика също може да задоволи музикалния вкус на домашния любимец. Определено ще искате да избягвате да пускате силна рок и хеви метъл музика. Този тип музика не само ще дразни вашата котка, но и може да я накара да се страхува.

Ако вие или някой във вашия дом обича силен рок или хеви метъл музика, уверете се, че този човек може да ѝ се наслади, със слушалки или в друга стая. По този начин вашата котешка приятелка няма да се дразни от неприятната за нея музика.

Успокояване на вашата котка от шум

За страхливите или плашливи котки създайте безопасно пространство без шум, когато извадите прахосмукачката, правите сутрешното си смути или сушите косата си. Докато извършвате тези дейности може да заведете гальовния приятел в друга част на жилището ви, където ще чува по-малко. В допълнение, винаги е хубаво да осигурите достатъчно котешки забавление в дома - рафтове, котешко дърво или къщичка, където мъркащият приятел ще се чувства в безопасност при силен звук.

Виж още