Колко бързо дишат котките

близък план на котка Снимка: iStock

З амисляли ли сте се какъв е стандартния сърдечен ритъм на гальовните животни? Със сигурност сте забелязвали как котката ви спи спокойно до вас, но изглежда сякаш диша прекалено бързо.

Здравите котки и котките с контролирани здравословни състояния, като сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност, правят между 15 и 30 вдишвания в минута, когато си почиват, спокойни са или спят. Но този показател може да варира в зависимост от няколко фактора, които ще обсъдим в настоящата статия.

Как да измерите честотата на дишане на котката си

Най-добре е да преброите дишането на котката си, докато тя си почива спокойно или спи, но не мърка. Едно вдишване означава едно пълно вдишване и едно пълно издишване, като гръдният кош се повдига и спуска. С помощта на таймер оставете 30 секунди и пребройте колко вдишвания прави котката ви за това време.

Сега умножете това число по две, за да получите броя на вдишванията, които котката ви прави за 1 минута и ще получите отговора.

Dogsandcats.bg

близък план на коткаСнимка: iStock

Ако забележите, че котката ви диша по-бързо, отколкото обикновено, опитайте се да установите причината. Ако гальовният приятел е бил уплашен или е под стрес, дишането му трябва да се нормализира, след като се успокои.

Ако дишането не се регулира през следващите няколко часа, свържете се с ветеринарния си лекар. Ако дишането продължава да е учестено и котката ви има други симптоми, това може да е признак за спешна медицинска помощ, така че незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

Можете ли да предотвратите учестеното дишане при котките?

Съществуват различни състояния, които предизвикват учестено или забавено дишане на гальовния приятел, които си струва да проверите с ветеринарния лекар. Ако наистина сте загрижениза дишането на котката си, заведете я на преглед при ветеринарния лекар и обяснете какви симптоми забелязвате.

Може да помогнете на котката си да остане здрава, като я храните с добре балансирана храна и поддържате здравословно тегло. Провеждайте редовни игри с котката си, за да ѝ осигурите необходимите упражнения. Избягвайте ситуации, които могат да стресират или изплашат котката ви, за да не изпита емоционален стрес, водещ до учестено дишане. Също така трябва да се уверите, че котката ви е целогодишно на профилактика срещу паразити, за да избегнете бълхи, дирофилария и различни други заболявания, предизвикани от паразити.

Редовните прегледи при ветеринарния лекар са важни за диагностицирането, лечението и предотвратяването на всякакви здравословни състояния, които могат да причинят промени в дишането.

близък план на коткаСнимка: iStock

В много случаи, дори ако котката страда от учестено дишане поради здравословно състояние, може да се стигне до пълно възстановяване, ако лечението започне бързо. Някои състояния може да изискват дългосрочни грижи и наблюдение, но колкото по-рано започне лечението, толкова по-добра ще бъде прогнозата.

Ако забележите някакви промени в дишането на котката си или сте обезпокоени от нейната честота на дишане, винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар. Поддържането на котката ви в добро здраве е най-добрият начин да предотвратите всякакви здравословни проблеми, които могат да доведат до дихателни проблеми.

Вижте още:

Видове сърдечни проблеми при котките: синусова брадикардия

Сърдечен удар при котки

Виж още