Видове сърдечни проблеми при котките: синусова брадикардия

котка ветеринарен лекар Снимка: iStock

С ъществува много голям набор от сърдечни заболявания, които могат да се появят при нашите мяукащи спътници, за наше съжаление. Едно от тях е синусовата брадикардия, което представлява по-бавен сърдечен ритъм от нормалния. Сърдечният ритъм се ръководи от синусов възел, който инициира електрическите импулси в сърцето, за да може то да бие.

В повечето случаи бавните синусови електрически импулси са доброкачествени и дори могат да бъдат донякъде полезни. Въпреки това обаче, може да доведе до загуба на съзнание и други проблеми.

При котките този вид сърдечна аритмия се среща доста по-рядко отколкото при кучетата.

Dogsandcats.bg

Симптоми на по-бавен сърдечен ритъм при котките

Мъркащият домашен любимец може да не показва никакви симптоми, ако е много активен и по цял ден участва в атлетични тренировки. Синусовата брадикардия обикновено е най-очевидна когато котката е в покой, като за бавен сърдечен ритъм се приема по-малко от 120 удара в минута. Въпреки това бързината на сърдечния ритъм при котките зависи от техния размер и околната среда.

Някои други често срещани симптоми, свързани със синусова брадикардия, включват:

  • Летаргия
  • Припадъци
  • Трудност при тичане или висока физическа активност
  • Загуба на съзнание

Поставяне на диагноза

котка ветеринарен лекарСнимка: iStock

За да се установи проблемът, вероятно ще се наложи вземане на кръв и пълна кръвна картина, както и анализ на урината. Резултатите могат да покажат наличието на вещества, които могат да причинят забавен сърдечен ритъм.

Тези тестове също ще разкрият дефицити в кръвта, ако това е основната причина. Те също могат да дадат „улики“ за възможна бъбречна недостатъчност.

Лечение и грижи за котката

Много котки не се нуждаят от лечение, тъй като се предполага, че това състояние не им пречи. Въпреки това, ако котката ви е в критично състояние, тя може да бъде лекувана с течности и ограничаване на упражненията, докато ветеринарният лекар не разреши проблема евентуално чрез операция.

Вижте още:

10 проблема със здравето, към които са предразположени Бенгалските котки

Перитонит (възпаление на коремната кухина) при котки

Диафрагмална херния при котки

Виж още